Piaţa muncii din Austria, liberă pentru est-europeni, cu excepţia românilor şi bulgarilor

Începând de duminică, 1 mai, cetăţenii cehi, slovaci, sloveni, ungari şi din cele trei state baltice pot lucra fără restricţii şi fără aprobări speciale în Austria şi în Germania.

Deşi experţii nu prevăd un aflux masiv de forţă de muncă, în rândul populaţiei există temeri legate de pierderea locurilor de muncă şi de micşorarea salariilor, după căderea barierelor în calea circulaţiei libere a lucrătorilor din cele opt state.

Singurii noi membri ai Uniunii Europene cărora li se aplică încă restricţii sunt România şi Bulgaria. Sâmbătă, ministrul austriac al muncii, Rudolf Hundstorfer, a declarat la postul de radio Ö1 că Viena va menţine regimul de tranziţie pentru români şi bulgari până în 2014, şi că la fel vor proceda nu doar Germania, ci şi alte zece state comunitare, fără însă a preciza care ar fi acelea.

În Austria, ministrul Hundstorfer se aşteaptă la sosirea anuală a circa 15.000 până la 25.000 de muncitori din cele opt state pentru care barierele au fost ridicate, cifră ce va putea fi absorbită de piaţa muncii.

Ministrul a promis controale foarte stricte pentru a se verifica dacă aceşti muncitorii vor fi angajaţi conform contractelor colective de muncă în vigoare în Austria, aşa cum prevede legea împotriva dumpingului social şi salarial, recent adoptată.

Patronii care vor angaja muncitori plătiţi sub nivelul salarial prevăzut de contractele colective sunt pasibili de amenzi până la 50.000 de euro. Rămâne doar ca autorităţile de control să dispună de personal suficient şi să îşi facă datoria, spun sindicatele, care se tem de o spirală în jos a salariilor din cauza noilor-veniţi.

Deocamdată, cifrele oficiale spun că şomajul a scăzut în aprilie pentru a 14-a lună consecutiv, înregistrându-se 236.300 de persoane fără loc de muncă, cu 5,4% mai puţine decât în aprilie 2010.

Conform statisticilor austriece, în luna trecută rata şomajului a fost de 6,6%, însă, după definiţia Uniunii Europene, de doar 4,3%.

Nu toate categoriile au beneficiat în aceeaşi măsură de revenirea economică: dacă în rândul bărbaţilor, şomajul s-a redus cu 8,2%, iar al tinerilor, cu 7,9 procente, scăderea a fost de doar 0,3% la persoanele de peste 50 de ani, de 0,6% la imigranţi şi de 1,9% la forţa de muncă feminină. Veşti proaste şi pentru sectorul sănătăţii şi asistenţei sociale, unde s-au înregistrat cu 7,4% mai mulţi şomeri decât în aprilie 2010.

Camera Economică şi Camera de Muncă s-au declarat mulţumite de cifrele actuale de pe piaţa muncii, în timp ce opoziţia a susţinut că revenirea s-a făcut cu costuri care au împovărat masiv bugetul de stat. Verzii au criticat, de asemenea, investiţiile prea mici în cursuri de formare continuă şi recalificare.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.