Procesul de sanctificare în Biserica Romano-Catolică

Ioan Paul al II-lea a făcut un important pas înainte spre sanctificare odată cu beatificarea de duminică (1 mai) în cadrul unei ceremonii care a atras peste un milion de persoane, cea mai mare mulţime de oameni adunată la Roma de la funeraliile sale cu şase ani în urmă.

Agenţia Reuters sintetizează procesul de canonizare prin care Biserica Romano-Catolică declară un sfânt:

Procesul:

– Conform regulilor normale ale Bisercii, trebuie să treacă cinci ani de la moartea unei persoane înainte să poată începe procedura de sanctificare. În pofida reputaţiei de sfinţenie din timpul vieţii, procesul nu poate începe decât după moarte.

– Papa aflat în funcţie are autoritatea de a renunţa la perioada de aşteptare de cinci ani. Papa Benedict a demarat procesul pentru Ioan Paul al II-lea în mai 2005, la doar două luni după moartea acestuia.

– Când episcopul local demarează procesul, candidatul la sfinţenie primeşte titlul de ‘Slujitor al lui Dumnezeu’. Este desemnat apoi un ‘postulator’, pentru a ajuta la strângerea de informaţii despre candidat. ‘Postulatorul’ prevede, de asemenea, aproape fiecare cuvânt despre care se ştie că a fost rostit sau scris de candidat.

– Este necesar un miracol după moartea candidatului, pentru a se trece la beatificare. Miracolul trebuie să fie rezultatul unei rugăciuni a unei persoane, pentru medierea cu Dumnezeu. Miracolele sunt de obicei însănătoşiri pe care medicii nu le pot explica.

– Candidatul poate fi apoi beatificat şi declarat ‘fericit’ al bisericii. Între beatificare şi canonizare sau conferirea sanctificării este necesar un alt miracol distinct.

– Unele părţi ale procesului de sanctificare sunt vechi de câteva secole. Procedura este detaliată şi adesea de lungă durată. În Biserica primară, o simplă aclamare era suficientă.

Primul miracol:

– În ianuarie 2011, Benedict a aprobat un decret ce atribuie un miracol medierii lui Ioan Paul cu Dumnezeu şi a anunţat că fostul papă va fi beatificat la 1 mai.

– Miracolul a vizat-o pe sora Marie Simon-Pierre Normand, o călugăriţă franceză diagnosticată cu Parkinson, de care a suferit şi Ioan Paul al II-lea. Ea a afirmat în iunie 2005 că boala sa a dispărut în mod inexplicabil la două luni după moartea papei, când ea şi alte călugăriţe s-au rugat la el.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.