Se înăspresc sancţiunile pentru defrişări. Dar nu se ştie cum…

– În textul de lege elaborat de Ministerul Mediului nu se face referire la niciun cuantum al pedepsei şi nici la vreun articol din Codul Penal sau din cel de Procedură Penală

– Scopul proiectului este însă nobil: descurajarea agresiunilor asupra fondului forestier naţional

Acum, în cel de-al 15-lea ceas, pentru că al 12-lea a trecut în momentul în care s-au ras de pe faţa pământului sute de mii de hectare de păduri, Ministerul Mediului încearcă să modifice legea astfel încât infractorii să fie pedepsiţi pe măsura faptelor lor, scrie Curierul Naţional.

Potrivit unui proiect de lege privind infracţiunile silvice, elaborat recent de Ministerul Mediului “în scopul descurajării agresiunilor asupra fondului forestier naţional”, se vor însăpri sancţiunile pentru faptele de “tăiere, rupere, distrugere, degradare, scoatere din rădăcini, fără drept, ori furtul arborilor, indiferent de valoarea pagubei precum şi prin sancţionarea acestor fapte în baza Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală”, sancţiunile urmând să fie mai aspre şi în privinţa tentativelor de valorificare a materialelor lemnoase procurate ilegal, respectiv primirea, depozitarea, prelucrarea, transportul ori comercializarea materialelor lemnoase fără provenienţă legală.

Conform modificărilor aduse actului normativ, faptele “vor fi constatate şi sancţionate tot ca infracţiuni, în baza Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală”.

În textul de lege, care are numai cinci articole, nu se face însă referire la niciun fel de cuantum al pedepsei, nici la vreun articol din Codul Penal sau din cel de Procedură Penală, lăsându-se ca de obicei portiţe de scăpare pentru eventualii infractori “protejaţi”. Se spune doar că faptele ar trebui să fie “încadrate ca infracţiuni indiferent de valoarea pagubei produse şi să fie sancţionate în conformitate cu dispoziţiile Codului Penal şi Codului de Procedură Penală”.

Între anii 1991 – 2005, 125.000 ha au fost rase de pe faţa pământului

În urma inundaţiilor din 2005, anchetele autorităţilor au scos la iveală o serie de ilegalităţi. În urma acestor controale s-a stabilit că principala cauză a imenselor prejudicii provocate de inundaţii a fost tăierea ilegală a arborilor. Aşa cum am mai scris, din anul 1991 până în 2005, aproximativ 30.000 de hectare de pădure, din cele 6,3 milioane de hectare ale României, au fost defrişate total şi 95.000 hectare parţial, cele mai afectate judeţe fiind Bacău, Suceava, Vrancea, Piatra Neamţ şi Covasna.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.