Sebastian Vlădescu: Cred că trebuie amânată decizia de adoptare a monedei europene în 2015

Decizia de amânare a monedei europene în 2015 trebuie amânată, consideră fostul ministru de Finanţe, Sebastian Vlădescu.

„N-am o idee când ar trebui să intrăm. În funcţie de performanţa economică. Nu cred că în 2015 economia românească va fi destul de performantă. Ne împiedică în special deficitul bugetar şi inflaţia”, a afirmat Vlădescu, la deschiderea Bursei de Valori Bucureşti.

Potrivit acestuia, dacă ne încadrăm vom avea o mare problemă cu finanţarea infrastructurii. „Pentru că, cu un deficit de 3% şi creştere economică medie, hai să spunem, de 3%, în următorii 3-4 ani, nu avem suficienţi bani ca să facem infrastructura pe care trebuie să o facem.

Pentru că nu mai putem să tăiem cheltuielile salariale, cheltuielile materiale sunt tot foarte mici. Nu ai de unde să scoţi 1-2% din PIB ca să pui la investiţii. Cam atât ar fi nevoie în plus, 1,5-2 miliarde”, a mai afirmat fostul ministru.

Sebastian Vlădescu este de părere că intrarea în euro este o chestiune care nu are legătură cu economia, ci are legătură cu o decizie politică de funcţionare a Uniunii Europene, şi care ale legătură cu o decizie mult mai importantă care este coordonarea politicilor fiscale şi bugetare la nivel eurpean. Întrebat dacă, în situaţia în care ar fi fost ministru, ar fi aprobat amânarea calendarului de trecere la euro, Vlădescu a răspuns afirmativ.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.