EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Şeful SRI Alba, arestat pentru furt de utilaje

0

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara i-au reţinut, luni (2 mai), pe locotenent-colonelul Ioan Tarnu, şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba şi pe Liviu Schianu, subcomisar de poliţie la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba-Iulia, sub acuzaţia că au sprijinit un grup format din 24 de persoane, specializat în săvârşirea de furturi de utilaje din state ale Uniunii Europene.

Cei doi vor fi prezentaţi cu propunere de arestare preventivă Curţii de Apel Alba-Iulia, pentru săvârşirea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi favorizarea infractorului.

Potrivit unui comunicat, procurorii DIICOT Hunedoara efectuează cercetări faţă de 24 de inculpaţi, cercetaţi în stare de arest preventiv, specializat în furturi de utilaje din state ale UE, valoarea estimata a prejudiciului fiind de 4,5 milioane euro.

În cursul anchetei, procurorii au stabilit că gruparea a fost sprijinită de şeful SRI Alba, Ioan Tarnu şi de subcomisarul de poliţie Liviu Schianu.

Astfel, în sarcina şefului SRI Alba se reţine că, în virtutea funcţiei deţinute, prin acţiune sau inacţiune, a acordat sprijin inculpatului Mircea Stanciu, în prezent arestat, activitatea sa fiind de natură să împieteze asupra aflării adevărului în dosarul penal instrumentat de procurorii DIICOT.

Mircea Stanciu a apelat la şeful SRI Alba, căruia i-a adus la cunoştinţă implicarea sa în furtul de utilaje şi i-a solicitat sprijinul, în sensul de a interveni pe lângă ofiţerii de poliţie din cadrul BCCO Alba, pentru a se evita efectuarea unei percheziţii domiciliare la locuinţa sa.

Ioan Tarnu a acceptat, în mod direct, daruri de la soţia lui Mircea Stanciu, dând asigurări că poate determina organele de poliţie, pentru asigurarea unei investigaţii penale favorabile inculpatului.

De asemenea, în sarcina lui Liviu Schianu s-a reţinut faptul că, în cursul lunii aprilie 2011, în doua rânduri, l-a anunţat pe Mircea Stanciu cu privire la momentele operative desfăşurate de organele de cercetare penală, premergătoare efectuării unor activităţi procedurale în cauză, ceea ce a dus la îngreunarea anchetei.

Mai mult, poliţistul a pus la dispoziţia lui Mircea Stanciu o listă cu 14 persoane cercetate şi faţă de care urmau să se instituie măsuri preventive, informaţii pe care le-a obţinut în virtutea atribuţiilor de serviciu conferite de calitatea sa de subcomisar în cadrul BCCO Alba-Iulia.

Cercetările au fost efectuate cu sprijinul unităţii specializate din cadrul SRI şi cu poliţişti din cadrul BCCO Alba-Iulia.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.