South Stream, o ameninţare la securitatea naţională a Ucrainei

Proiectul de gazoduct South Stream constituie o ameninţare pentru securitatea naţională a Ucrainei, a declarat vineri ministrul ucrainean al energiei Iuri Boiko citat de agenţia rusă de presă RIA Novosti.

„Într-adevăr, proiectul South Stream este o ameninţare la adresa intereselor noastre naţionale şi ne vom opune acestuia sub orice formă”, a afirmat el, într-o intervenţie la un post al televiziunii ucrainene.

Comisarul european pentru energie Gunther Oettinger va efectua în luna iunie o vizită în Ucraina pentru lansarea procesului de modernizare a reţelei de gaze ucrainene, a indicat Iuri Boiko.

„Cu cât mai mult vom moderniza reţeaua noastră de gazoducte, cu atât vom fi mai deschişi şi fiabili, reducând astfel şansele de realizare a South Stream, gazoduct destinat să ,,usuce,, reţeaua noastră de transport al gazelor”, a mai spus ministrul ucrainean.

Cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze, conducta South Stream ar urma să diminueze dependenţa furnizorilor şi consumatorilor faţă de ţările tranzit, în cazul dat de Ucraina, cu care Rusia a avut în trecut mai multe conflicte legate de gaze. Kievul propune înlocuirea acestui proiect prin modernizarea reţelei sale de transport al gazelor în cooperare cu UE şi Moscova.

Un tronson al acestei conducte ar urma să treacă pe sub Marea Neagră, prin apele teritoriale turce, legând ţărmul rus de litoralul bulgar. Cu o lungime de circa 900 km şi adâncimea maximă de doi km, conducta va trece prin mai multe ţări membre ale Uniunii Europene, scrie RIA Novosti.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.