Televiziunile pakistaneze arată cadavrul unui bărbat prezentat ca fiind ben Laden. Update: Organizaţia islamistă TTP contrazice SUA şi anunţă că liderul Al-Qaida este încă în viaţă

Televiziunile pakistaneze au arătat luni (2 mai) cadavrul parţial desfigurat al unui bărbat pe care l-au prezentat ca fiind Osama ben Laden, ucis duminică în Pakistan, dar fără a fi în măsură să autentifice imaginea, informează AFP şi Xinhua.

Prezentatorul Geo TV, principalul canal de informaţii din Pakistan, a difuzat chipul unui cadavru cu barbă căruntă şi faţa plină de sânge, zdrobit în zona ochilor.

Surse ale serviciilor secrete pakistaneze, citate de Geo TV, au indicat că liderul Al Qaida a fost ucis în cursul unei operaţiuni a forţelor pakistaneze, după doborârea unui elicopter pakistanez, în zona Sikandarabad, la cel puţin 50 de kilometri nord de Islamabad, reia Xinhua.

SUA anunţaseră că ben Laden a fost omorât de un comando american, la reşedinţa sa de lângă Islamabad.

Forţe pakistaneze au lansat imediat o operaţiune de căutare, întâlnind un grup de bărbaţi înarmaţi.

S-a produs un schimb de focuri, forţele de ordine pakistaneze arestând mai multe persoane, inclusiv femei şi copii, dar şi bărbaţi înarmaţi, care au mărturisit că se aflau împreună cu ben Laden, în momentul uciderii acestuia într-un schimb de focuri, a precizat sursa citată.

Mass-media locale au relatat că după preluarea cadavrului liderului terorist, două elicoptere americane au decolat din zona atacului luând cu ele cadavrul lui ben Laden.

Cel puţin un aparat s-a prăbuşit la scurt timp de la decolare, dar nu se ştie dacă este cel care îl transporta pe liderul Al Qaida. O persoană şi-a pierdut viaţa şi alte două au fost rănite în respectivul accident, conchide Xinhua.

 

Posibilă ameninţare cu bombă nucleară

Potrivit unei telegrame Wikileaks, un general al Al Qaeda a ameninţat că o bombă nucleară, care este ascunsă undeva în Europa, va fi detonată în cazul în care Osama bin Laden va fi capturat sau asasinat.

Generalul Khalid Sheikh Mohammed a declarat anchetatorilor de la Guantanamo că Al Qaeda va declanşa un „iad atomic în Europa”, potrivit Metro.co.uk.

Mark Kimmit, analist militar al SUA, a declaratt pentru Al Jazeera că moartea lui Bin Laden „nu este sfârşitul terorismului, ci sfârşitul unui capitol”.

„Capturarea sau uciderea lui Bin Laden are o valoare simbolică, datorită faptului că el a fost timp de mulţi ani conducătorul operaţiunilor. Al Qaeda încă reprezintă o ameninţare şi această ameninţare va persista mult timp. Această organizaţie este mai mult decât bin Laden.”

 

Cadavru identificat şi apoi aruncat în mare?

Cadavrul liderului Al-Qaida, Osama bin Laden, a fost scufundat în mare, potrivit tradiţei islamice, a declarat un oficial american, citat de CNN.

Cadavrul liderului Al-Qaida, Osama ben Laden, a fost identificat cu ajutorul recunoaşterii faciale şi altor metode, a declarat un oficial american, citat de CNN.

Oficialul a declarat că era clar pentru forţele de asalt că acest cadavru se potriveşte descrierii lui Osama bin Laden, dar au folosit „tehnica recunoaşterii faciale, între altele, pentru confirmarea identităţii” acestuia.

Un oficial din cadrul serviciilor de securitate a declarat că au existat confirmări multiple că acest cadavru este al lui bin Laden. El nu a putut preciza însă dacă au fost efectuate teste ADN.

Tehrik-e-Taliban Pakistan, o organizaţie din Pakistan care reuneşte mai multe grupuri islamiste, spune că Osama bin Laden este în viaţă, informează postul pakistanez de televiziune Geo TV.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.