EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Timpul lui Smirnov a trecut

0

Primele după cinci ani negocieri oficiale în format 5+2 /Chişinău, Tiraspol, Rusia, Ucraina, OSCE, UE şi SUA/ vor începe în jurul datei de 20 iunie la Moscova.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei nu intenţionează să tărăgăneze căutarea unui model de soluţionare a conflictului îngheţat dintre Chişinău şi Tiraspol, subliniind necesitatea detensionării cât mai rapide a situaţiei din „această parte a Europei”.

La rândul său, liderul transnistrean Igor Smirnov afirmă că nu este împotriva negocierilor, dar, spre deosebire de Rusia, vede scopul lor nu în reunificarea cu teritoriul de pe celălalt mal al Nistrului, ci într-un divorţ civilizat. La aceasta, Moscova afirmă că „timpul lui Smirnov a trecuť.

Necesitatea de a relua cât mai rapid negocierile în format 5+2 pe marginea Transnistriei a fost subliniată joi de ambasadorul MAE rus care se ocupă de direcţia transnistreană, Serghei Gubarev, precizează cotidianul rus Kommersant. „Este timpul să readucem negocierile în format oficial. În actuala situaţie nu pot exista învingători: nici Chişinăul, nici Tiraspolul nu-şi vor putea satisface în deplină măsură ambiţiile.

O soluţie ar putea fi doar compromisul, pe care ar trebui să-l găsească părţile aflate în conflict. Dacă dorim să detensionăm situaţia în această parte a Europei, trebuie să aducem cât mai repede lucrurile în faza de reglementare”, a declarat diplomatul.

La ora actuală a fost pus de acord locul unde se vor desfăşura negocierile – la Moscova – şi este în curs să fie precizată data.

Estimativ, negocierile vor începe în jur de 20 iunie, fiind precedate de o altă acţiune pregătitoare: la începutul lui iunie, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, va desfăşura o vizită oficială la Odesa, pentru a desfăşura împreună cu omologul său ucrainean Konstantin Grişenko reuniunea Subcomisiei pentru cooperare internaţională dintre cele două ţări. Potrivit Kommersant, problema transnistreană şi viitoarele negocieri multilaterale de la Moscova vor fi discutate la Odesa în mod prioritar.

Reuniuni diplomatice oficiale în format 5+2, în care Moscova şi Kievul sunt garanţi ai procesului de reglementare a relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol, OSCE este mediator, iar UE şi SUA au statutul de observatori, nu s-au desfăşurat din 2006, aminteşte Kommersant.

În tot acest răstimp, părţile implicare au avut reuniuni neoficiale, în timpul cărora nu au fost luate niciun fel de decizii, ci doar erau fixate modurile diferite în care Chişinăul şi Tiraspolul abordau problema.

Autorităţile de la Chişinău insistă asupra reunificării celor două maluri ale Nistrului. Potrivit lui Serghei Gubarev, poziţia Moscovei, Kievului, Bruxellesului şi Washingtonului este cea privind menţinerea integrităţii teritoriale a unei Republicii Moldova suverane şi neutre în graniţele RSS Moldovenească din 1990. La rândul lor, autorităţile transnistrene consideră necesară legiferarea existenţei sale independente faţă de Chişinău, precizează cotidianul rus menţionat.

Smirnov a reiterat această poziţie în timpul vizitei pe care a desfăşurat-o săptămâna aceasta la Kiev. „Cei 20 de ani de existenţă a Transnistriei confirmă că republica transnistreană este un stat independent /…/ Văd o singură perspectivă – dialogul pe principii egalitare – şi noi suntem deschişi unui asemenea proces de negocieri la Moscova”, a spus liderul transnistrean.

Rusia, însă, nu împărtăşeşte o asemenea abordare. „Anii de negocieri sunt, desigur, o soluţie mai bună decât o singură zi de război, dar să ne oprim la aceasta este greşit. Demarând negocieri oficiale, vom obţine un instrument important: vom putea fixa acorduri, cere socoteală pentru neîndeplinirea lor, preciza cercul de probleme care trebuie clarificate, începând de la modelul de reglementare şi terminând cu garanţiile”, a explicat Gubarev obiectivele viitoarelor negocieri.

În ceea ce priveşte poziţia intransigentă a lui Smirnov, diplomatul rus afirmă că „Transnistria va putea supravieţui separat de Republica Moldova doar zburând pe Lună”. „Tiraspolul trebuie să-şi construiască relaţiile cu Chişinăul şi el poate face acest lucru doar pe calea dialogului”, a rezumat Gubarev.

Potrivit Kommersant, înalţi funcţionari ruşi, atât din cadrul Administraţiei prezidenţiale, cât şi din cadrul guvernului, se pronunţă la adresa lui Smirnov într-un mod şi mai dur. În aceste structuri ale conducerii ruse, viitorul lui Igor Smirnov este rezumat în felul următor: „Timpul său a trecuť.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.