Zbigniew Brzezinski: „Primăvara arabă” ar putea aduce la putere regimuri antioccidentale

„Primăvara arabă” ar putea aduce la putere regimuri antioccidentale, atenţionează Zbigniew Brzezinski, fostul consilier pentru securitate naţională al ex¬preşedintelui american Jimmy Carter, într-un interviu acordat cotidianului elveţian Tages-Anzeiger.

Renaşterea politică va duce mai degrabă la apariţia de regimuri populiste, nu democrate, este de părere Brzezinski. Democraţia este un proces complicat, a cărui dezvoltare necesită mult timp: în primul rând, mult timp necesită apariţia unei democraţii constituţionale ferme, în timp ce populismul se adaptează atitudinii maselor.

De aceea, fostul consilier prezidenţial consideră că este puţin probabil ca regimurile pentru care este caracteristic populismul să împărtăşească punctul de vedere american – de exemplu, cu privire la problemele Orientului Mijlociu /OM/.

Deocamdată, pentru atitudinile maselor din asemenea ţări precum Egipt şi Tunisia este caracteristică „frustrarea socială şi economică”. Însă, aceste atitudini conţin şi un scepticism adânc îndrădăcinat, cauzat de faptul că lumea arabă s-a supus ani buni fostelor ţări-colonizatoare, iar în ultima vreme şi SUA, explică Zbigniew Brzezinski.

În opinia expertului, astăzi Europa şi America trebuie să sprijine din toate eforturile aceste ţări, în procesul stabilizării lor interne şi al dezvoltării economice. În primul rând, Occidentul trebuie să manifeste o atitudine respectuoasă faţă de aspiraţia acestor ţări la demnitate naţională şi la depăşirea ultimelor rămăşiţe ale colonialismului.

„Trebuie să rămânem realişti şi să luăm situaţia aşa cum este ea. Nu trebuie să fim copleşiţi nici de adversitate antiislamică oarbă, nici de aşteptări naive privind înflorirea democraţiei constituţionale în întreaga lume arabă”, a declarat Brzezinski. „Pentru viitorul apropiat trebuie să lăsăm iluziile la o parte. Nu este deloc obligatoriu ca aceste ţări să se transforme în versiuni mai mici amicale şi politicoase ale democraţiilor europene”, a mai spus fostul consilier al lui Carter.

În ceea ce priveşte conflictul din OM, soluţionarea acestei probleme va deveni cu timpul din ce în ce mai dificilă, prognozează expertul. În prezent, Israelul şi palestinienii nu sunt în stare să rezolve această problemă în mod independent. De aceea, comunitatea internaţională trebuie să sprijine acest proces, şi nu doar în mod retoric, ci printr-o participare practică, subliniază Zbigniew Brzezinski.

Întrebat de cotidianul elveţian dacă, în opinia sa, influenţa Iranului asupra regiunii arabe se va diminua în condiţiile schimbărilor din această zonă, Brzezinski afirmă că de la bun început influenţa Iranului în afara graniţelor sale s-a limitat la schisma dintre şiiţi şi suniţi.

„În general, posibilităţile regimului iranian teocratic de a influenţa majoritatea sunită din ţările arabe este una destul de limitată”, este de părere fostul consilier prezidenţial.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.