A face agricultură în România este un exerciţiu de supravieţuire, susţine Vasile Mustăţea

Senatorul PNL Vasile Mustăţea a susţinut luni (2 mai), în timpul dezbaterii moţiunii simple pe tema agriculturii, că”a face agricultură în România a devenit mai mult un exerciţiu de supravieţuire’ din lipsa unor politici coerente care să reglementeze acest domeniu.

Cu toate că ţara noastră se află pe locul patru în UE în ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cu grâu, la capitolul randament suntem clasaţi pe locul 24. Astfel, în realitate vorbim de o agricultură de subzistenţă, de o agricultură destinată mai degrabă consumului.

Urmarea acestei stări este că România importă, în prezent, aproximativ 60% din produsele alimentare. (…) Lipseşte o politică cuprinzătoare care să vizeze domeniul agriculturii. Trebuie să recunoaştem: a face agricultură în România a devenit mai mult un exerciţiu de supravieţuire.

Fermierii se află într-o permanentă luptă cu sistemul legislativ, la care se adaugă calamităţile naturale. Aceasta este realitatea din agricultura românească deşi, poate, unii dintre dvs. veţi spune că sunt exagerări’, a susţinut senatorul liberal.

Prin moţiunea simplă intitulată”Agricultura falimentară, dar politizată’, dezbătută luni de senatori, Uniunea Social Liberală solicită Guvernului elaborarea unui Program naţional de siguranţă alimentară a României, modificarea Legii camerelor agricole, dar şi plata de urgenţă a datoriilor restante către fermieri.

Totodată, semnatarii moţiunii cer premierului să analizeze posibila demitere a ministrului agriculturii, Valeriu Tabără, „ţinând seama de lipsa de viziune dovedită, precum şi de semnalele privind implicarea ministrului în promovarea intereselor comerciale ale unor firme străine”.

Printre cele zece solicitări prezente în textul moţiunii simple pe agricultură adresate de USL Executivului se mai regăsesc implicarea Ministerului Agriculturii în urgentarea aplicării taxării inverse la produsele agricole şi în reducerea TVA de la 24% la 5% pentru produsele agricole în vederea reducerii evaziunii fiscale, adoptarea unei hotărâri de Guvern pentru constituirea unui comitet interministerial de elaborare, prezentare şi susţinere privind Politica Agricolă Comună (PAC) în perspectiva anului 2020, dar şi acordarea unui buget suplimentar de cel puţin 1,3 miliarde de lei, prin rectificare, Ministerului Agriculturii pentru a plăti de urgenţă datoriile restante către fermieri.
Moţiunea simplă a fost iniţiată de 58 de senatori PSD şi PNL, pentru adoptarea acesteia fiind necesare 69 de voturi pentru.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.