Osama Ben Laden, trădat de neîncrederea sa în tehnologie

Într-o lume în care oricine îşi poate oferi un telefon şi o conectare la internet, neîncrederea manifestată de Osama ben Laden faţă de tehnologie ar fi fost cea care în final l-a trădat, comentează AFP.

Reşedinţa sa din Abbottabad, în Pakistan, unde organizatorul atentatelor antiamericane de la 11 septembrie a fost ucis în cursul nopţiii de duminică spre luni, nu dispunea de legătură telefonică sau internet, tocmai pentru a evita supravegherea acestor comunicaţii, conform unor oficialităţi americane.

Însă, această izolare, într-o vilă luxuoasă a reprezentat cu siguranţă un indiciu care a permis descoperirea liderului Al-Qaida: o oficialitate americană de rang înalt a explicat luni că a calificat drept „remarcabil” faptul că o proprietate evaluată la un milion de dolari nu era conectată cu tehnologia.

„Tot ce am descoperit – securitate operaţională extrem de sofisticată /…/ amplasarea şi organizaţia reşedinţei în sine – corespundea perfect cu ceea ce în opinia experţilor noştri ar însemna un refugiu al lui ben Laden”, a indicat sursa citată, sub rezerva anonimatului.

În mod paradoxal, serviciile americane au recurs la mijloace sofisticate pentru a organiza atacul.

„Am utilizat toată gama capacităţilor noastre, la care se adaugă informaţiile obţinute cu mijloace umane şi tehnice, supunându-le analizelor cele mai riguroase ale experţilor noştri guvernamentali în probleme ben Laden şi de organizare”, conform directorului general al CIA Leon Panetta.

Din instituţiile mobilizate fac parte Agenţia de securitate naţională /NSA/ şi Agenţia naţională de informaţii geospaţiale /NGA/, specializate în imagerie obţinuntă prin satelit.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.