Britanicii care deţin miliarde în bănci elveţiene urmează să fie impozitaţi

Britanicii care deţin miliarde de lire sterline ascunse în bănci din Elveţia vor plăti un impozit de 50%, conform unui acord inovator ce va legitima activele lor nedeclarate, potrivit unei surse din anturajul negocierilor dintre guvernele britanic şi elveţian, informează Financial Times de marţi.

Acordul, care se aşteaptă să fie anuntat luna aceasta, marchează o schimbare în accentul pus pe combaterea internaţională a paradisurilor fiscale. În ultimii doi ani, accentul a fost pus pe ridicarea secretului bancar şi dezvăluirea evazioniştilor.

Demersul autorităţilor elveţiene de „a reglementa” conturile ascunse prin impozitarea lor de către guvernul britanic este un indiciu al presiunii intense cu s-au confruntat din partea guvernelor străine lipsite de lichidităţi, înfuriate de rolul băncilor elveţiene în facilitarea evaziunii.

Este posibil ca intenţia Marii Britanii de a legitima conturile secrete pe o bază „fără nume” să fie controversată, deoarece va trata utilizatorii paradisurilor secrete mai îngăduitor decât alţi contribuabili şi pentru că acceptă tacit limite în demersul spre o mai mare transparenţă. Dar va fi salutată de unele foruri drept un demers pragmatic de a colecta venituri de la investitori puţin probabil să fie expuşi vreodată.

Ea a stârnit plângeri din partea Liechtensteinului, fostul paradis fiscal, care spune că negocierile cu Elveţia şi-au domolit elanul în urma unei amnistieri negociate cu Marea Britanie acum doi ani.

Ministerul de finanţe din Marea Britanie are în vedere prelungirea termenului divulgărilor Liechtensteinului, cu un an, până în 2016, în contextul în care recunoaşte că incertitudinea privind acordul cu Elveţia i-ar putea inhiba pe evazionişti să se expună.

Impozitarea cu 50% a veniturilor din conturile elveţiene este pe linie cu obiectivele anunţate de guvernele britanic şi elveţian, în octombrie anul trecut, când au declarat că ”depun eforturi în direcţia colaborării, care vor avea un efect echivalent cu rezultatul ce ar putea fi obţinut printr-un acord de schimb de informaţii în mod automat”. Elveţia a respins în mod repetat apelurile de a furniza informaţii fiscale în mod automat altor guverne. „Acest lucru nu face decât să ofere date şi să afecteze în mod inutil intimitatea”, s-a arătat într-un raport guvernamental din ianuarie.

Săptămâna aceasta urmează ca discuţiile să intre în faza finală, focalizată pe ameliorarea accesului pe piaţă pentru băncile elveţiene. Acordul, care urmează să fie oficializat la sfârşitul anului, după aprobarea de către referendumurile elveţiene, este similar cu cel în curs de negociere cu Germania.

Problema accesului pe piaţă a fost gândită să se refere la recrutarea de clienţi britanici de către băncile elveţiene care nu au o filială reglementată în Marea Britanie. Chiar dacă accesul pe piaţă a fost o problemă mai mare în Germania, Elveţia a cerut o concesie de la Marea Britanie pentru a face reciproc impozitul reţinut la sursă. Andrew Watt, managing director la Alvarez & Marsal Taxand din Marea Britanie, a declarat că disponibilitatea Elveţiei de a negocia un acord de acest tip ar fi fost de neconceput cu doi sau trei ani în urmă.

Comisia Europeană a dorit asigurări că Marea Britanie şi Germania îsi menţin angajamentul faţă de eforturile sale de îmbunătăţire a transparenţei prin încurajarea schimbului automat de informaţii, într-o versiune revizuită a directivei europene din 2005 privind economisirea.

În luna noiembrie a anului trecut, Algirdas Semeta, comisarul european pentru impozitare şi uniune vamala, audit şi antifraudă, a subliniat limitele impozitelor reţinute la sursă, spunând că „o astfel de impozitare la sursă poate genera unele venituri, dar aceasta nu le permite statelor membre să evalueze baza de impozitare totală a locuitorilor lor”.

Este de aşteptat ca unele persoane care ascund bani în Elveţia să aibă în vedere mutarea lor după acord, în centre financiare alternative, printre care Singapore, Hong Kong, Dubai şi SUA. Dar numărul de paradisuri sigure pentru banii nedeclaraţi s-au redus ca urmare a impunerii unor norme de combatere a spălării banilor şi desfiinţării unor reguli stricte privind secretul bancar de către G20, în urmă cu doi ani.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.