EUR
4,85 RON
(-0.23%)
USD
4,34 RON
(+1.23%)
GBP
5,41 RON
(-0.1%)
CHF
4,56 RON
(+0.23%)
BGN
2,47 RON
(-0.03%)
BYN
1,68 RON
(+1.23%)
CAD
3,10 RON
(+0.67%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,68 RON
(-0.38%)
JPY
0,04 RON
(+1.07%)
CZK
0,18 RON
(+0.29%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Cum a fost înşelată UniCredit Ţiriac Bank cu credite imobiliare de 4,6 milioane euro?

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a cinci inculpaţi şi o societate comercială pentru că au prejudiciat UniCredit Ţiriac Bank cu 4,6 milioane euro.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marţi (3 mai), au fost deferiţi justiţiei Ion Hondaru şi Marian Constantinof, pentru înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, Alexandru Radu Luca, asociat şi administrator al Sc Luca Finance Management SRL, şi această societate comercială, Bogdan Iulian Neacşu Cîrstina, Corneliu Şchiopu, expert evaluator, director la SC Evalcons SRL, toţi pentru complicitate la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, Bogdan Iulian Neacşu Cîrstina.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în 27 noiembrie 2007, între UniCredit Ţiriac Bank şi SC Luca Finance Management SRL (Partener), reprezentată de inculpatul Luca, a fost încheiat un Contract de intermediere ce a avut ca obiect promovarea de către Partener a produselor băncii în vederea contractării şi utilizării a unuia sau mai multor produse bancare, în schimbul unui comision.

„În aceste condiţii, la 23 iunie 2008, prin intermediul inculpatului Luca şi al firmei sale, Unicredit a acordat inculpatului Hondaru un credit imobiliar în valoare de 2,5 milioane euro. Acest credit a fost acordat în baza unor documente care conţineau date nereale referitoare la solvabilitatea lui Ion Hondaru (studii, stare civilă, venituri realizate din dividende), documente care au fost certificate ca fiind conforme cu originalul de către Alexandru Radu Luca.

De asemenea, creditul a fost garantat cu un teren în suprafaţă de 5.400 mp situat în Bucureşti care a fost supraevaluat în baza unui raport întocmit de inculpatul Şchiopu”, se arată în comunicat.

DNA precizează că, în mod similar, în cursul anilor 2007 şi 2008, inculpatul Constantinof a obţinut de la UniCredit Ţiriac Bank, prin intermediului brokerului Sc Luca Finance Management SRL trei credite imobiliare în valoare totală de peste 1,8 milioane euro în vederea achiziţionării unor case şi terenuri în comune din judeţul Ilfov.

Sursa citată menţionează că şi de această dată documentele puse la dispoziţia băncii de inculpatul Luca conţineau date eronate cu privire la bonitatea beneficiarului creditului.

La rândul său, inculpatul Neacşu – Cîrstina i-a sprijinit pe inculpaţii Hondaru şi Constantinof să obţină în mod fraudulos creditele respective prin procurarea înscrisurilor ce conţineau date eronate şi prin identificarea terenului constituit ca garanţie la creditul acordat lui Ion Hondaru.

Procurorii anticorupţie mai susţin că, în plus, SC Luna Clar SRL, firma inculpatului Neacşu – Cîrstina, a vândut către Marian Constantinof vila şi terenul pentru care acesta a contractat unul dintre cele trei credite.

Prejudiciul total produs părţii vătămate UniCredit Ţiriac Bank prin acordarea creditelor inculpaţilor Hondaru şi Constantinof şi acordarea comisionului de intermediere pentru inculpatul Luca şi firmei acestuia a fost de aproximativ 4,6 milioane euro.

DNA subliniază că, având în vedere că o parte din aceşti bani au fost restituiţi, UniCredit Ţiriac Bank s-a constituit parte civilă cu suma de peste 3,5 milioane euro, iar în vederea recuperări acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui bun mobil aparţinând Sc Luca Finance Management SRL.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata