EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Deputaţii au adoptat pe articole legea privind disponibilizările din MAI, votul final va fi dat săptămâna viitoare

0

Deputaţii au adoptat, marţi (3 mai), pe articole proiectul de lege care prevede disponibilizări la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), însă acesta va fi supus votului final săptămâna viitoare.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a arătat că în urma acordului liderilor de grup, s-a decis ca votul final să aibă loc săptămâna viitoare, deşi în fiecare zi de marţi are loc o astfel de sesiune.

Proiectul de lege, care prevede că 8.500 de angajaţi ar trebui să plece din MAI, a fost introdus pe ordinea de zi în debutul şedinţei de plen la solicitarea deputatului PDL Petru Călian, iar cererea a fost criticată de reprezentanţii opoziţiei.

Liberalul Eugen Nicolăescu a cerut preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, să ia act de protestul PNL faţă de modul în care se desfăşoară lucrările. „A modifica ordinea de zi mi se pare un mod total nepotrivit pentru a lucra. Dumneavoastră nu vreţi ca Parlamentul să lucreze corect”, a spus Nicolăescu.

„Noi ne opunem acestei dezbateri, dar şi disponibilizării pe care o pretinde MAI”, a adăugat şi liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa. Social-democratul a precizat că proiectul de lege nu-şi are rostul, deoarece nu face decât să consfinţească prevederi existente, motiv pentru care PSD nu îl va vota. „Grupul PSD nu va vota proiectul de lege şi vă veţi asuma dumneavoastră jocul acesta”, a afirmat Duşa, susţinând că proiectul prevede o „şmecherie”, în sensul că anumite drepturi pot fi luate angajaţilor MAI.

Critici la adresa proiectului şi a absenţei ministrului de Interne a formulat şi liberalul Victor Paul Dobre. „Consider că un minister de importanţa MAI este tratat de majoritate de o manieră incalificabilă. Nu este normal să votăm pe genunchi, să se încalce procedurile, nu este normal să ni se bage pumnul în gură să nu dezbatem în comisiile reunite, atâta timp cât fusese respins într-o comisie.

Motivaţia proiectului este inadmisibilă. (…) De ce ministrul nu a participat nici la comisii, nici în plen la o decizie atât de importantă. (…) Vom mai avea mii de procese pe care le vom pierde şi pe care statul va trebui să le plătească. Siguranţa cetăţeanului este grav pusă în pericol”, a spus deputatul Victor Paul Dobre.

Deputatul independent Marian Săniuţă a adăugat că „suntem în faţa unei premiere postdecembriste” – concedierea în masă. Nici deputatul UDMR Patru Lakatos nu a fost de acord cu varianta legii.

La dezbateri a fost prezent din partea MAI un secretar de stat, care a explicat că disponibilizările se aplică tuturor categoriilor de angajaţi şi nu doar poliţiştilor. În plus, secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul, Valentin Iliescu, le-a cerut deputaţilor să voteze proiectul de lege, dând asigurări că este un demers mai bun de ordine publică.

Niciunul dintre amendamentele susţinute în plen de deputatul PNL Alina Gorghiu nu a fost acceptat. Proiectul a fost adoptat pe articole, urmând ca votul final să fie acordat săptămâna viitoare.

Deputaţii din Comisiile reunite de apărare şi de administraţie au adoptat, luni, raport favorabil la proiectul de lege privind restructurarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, de la votul final lipsind parlamentarii opoziţiei care au părăsit sala de şedinţă, invocând faptul că de la reuniune lipseşte ”conducerea politică a MAI”.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.