Filmul lui Radu Gabrea, „Mănuşi roşii”, va avea premiera în cinematografe pe 5 mai

Lungmetrajul „Mănuşi roşii” în regia lui Radu Gabrea va fi prezentat în premieră joi, 5 mai, la Cinema Patria din Bucureşti, informează Total TV.

Filmul este o adaptare a best-seller-ului cu acelaşi nume al scriitorului Eginald Schlattner şi prezintă ancheta la care a fost supus tânărul student sas Felix Goldschmidt, victimă a campaniei masive de arestări dezlănţuită de „Securitatea română” în anii ce au urmat revoluţiei din 1956, din Ungaria.

„‘Mănuşi roşii’ este un film despre tortura psihică. S-au făcut câteva filme despre suferinţele oamenilor în închisoare, s-a scris în orice caz mult. ‘Închisorile mele’, cartea lui Ioanid, este numai una din cărţile de referinţă. S-au folosit toate formele de tortură pentru a sfărâma şi ultima tentativă de rezistenţă a individului prins în cleştele uriaşei maşini represive a închisorilor comuniste.

Filmul însă, în afară de documentarele televiziunii, despre memorialul durerii, nu a coborât până acum niciodată în adâncurile relaţiei dintre anchetat şi anchetator, cu toate surprinzătoarele ei meandre.

Niciodată, după ştiinţa mea, n-a existat o cronică aproape exactă, minuţioasă, detaliată până la penibil, a modului în care, pe modelul unei exorcizări, pe modelul psihologic al inchiziţiei catolice, de tristă amintire, regimul comunist şi aparatul lui represiv au reuşit să construiască mii de cazuri ‘penale’, care i-au ajutat să realizeze în mod ‘legal’, distrugerea unei părţi a societăţii româneşti, aici, a unor membri ai comunităţii săseşti”, a declarat regizorul Radu Gabrea citat de comunicat.

Filmul îi are în distribuţie pe Alexandru Mihăescu, Andi Vasluianu, Udo Schenk, Marcel Iureş, Mircea Rusu, Dan Aştilean, Ion Grosu, Victoria Cociaş şi Ioana Iacob.

Pelicula „Mănuşi roşii” este o producţie TOTAL TV, realizat în colaborare cu Atlantis Film şi Zenith Media, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Societăţii Române de Televiziune. Filmul este distribuit de Ecran Cinema Management.

Filmările s-au desfăşurat la Bucureşti şi Sibiu în primăvara anului 2009 pe parcursul a 36 de zile. Bugetul alocat producţiei s-a situat în jurul sumei de 750.000 de euro.

În România, filmul a fost proiectat în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) – Cluj şi Sibiu, Festivalul Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi (IPIFF) – Mamaia, Noaptea Albă a Filmului Românesc – Bucureşti, iar pe plan internaţional a fost prezentat la Sao Paolo International Film Festival – Sao Paolo, Brazilia, The Northern Film Festival – Leeuwarden, Olanda şi Saturno Interantional Film Festival – Italia – unde Alexandru Mihăescu a fost recompensat cu premiul pentru Cel mai bun actor.

După lansarea din 5 mai de la Cinema Patria, filmul va rula în continuare la Cinema Scala şi Cinema Union, începând din 6 mai, precum şi în Cluj (Cinema Florin Piersic, din 6 mai), Sibiu (Cinema Arta, din 6 mai), Tg. Mureş (Cinema Arta, din 13 mai), Iaşi (Cinema Victoria, din 20 mai), Mediaş (Cinema Mediensis, din 8 mai) dar şi în reţeaua cinematografelor Cityplex din Bucureşti, Braşov şi Constanţa, începând din data de 27 mai.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.