Iminentul masacru al câinilor în Bucureşti

5

Dacă vă plimbaţi pe orice stradă rezidenţială din capitala României, vă puteţi întâlni cu un membru al populaţiei canine din Bucureşti – dacă nu cu o întreagă haită.

În grupuri de trei, patru sau chiar mai mulţi, câinii tratează oraşul ca şi cum ar fi al lor, rătăcind liberi, uneori chiar urcând şi coborând din mijloacele de transport public, susţine agenţia de ştiri internaţională on-line, Global Post, în ediţia de duminică.

Azi însă, câinii vagabonzi din România sunt din ce în ce mai mult văzuţi ca o ameninţare. Parlamentul român dezbate în prezent un proiect de lege care ar putea duce la eutanasierea a mii de câini fără stăpân. Începând cu anul 2007, Legea privind protecţia animalelor a scos în afara legii uciderea acestor câini.

Cu toate acestea, în urma decesului unei femei atacate de câini la Bucureşti, la începutul acestui an, unii parlamentari doresc ca această lege să fie abrogată.

„Posibilitatea ca o altă persoană să fie ucisă este extrem de mare, deoarece există atât de mulţi câini pe străzi”, a declarat Mihai Atănăsoaie, prefectul capitalei, unul dintre susţinătorii proiectului de lege.

ONG-urile estimează că pe străzile Bucureştiului trăiesc 40.000 de câini fără stăpân, deşi autorităţile locale indică un număr de aproape 100.000. Deşi atacurile letale au fost extrem de rare, 8.348 de locuitori ai capitalei au fost trataţi în urma muşcăturilor câinilor vagabonzi în 2010, potrivit Institutului Naţional de Boli Infecţioase din Bucureşti.

Oamenii dau vina pe fostul dictator român Nicolae Ceauşescu pentru puii fără adăpost.

În 1984, el a distrus centrul istoric al capitalei pentru a crea Casa Republicii, acum Palatul Parlamentului, o monstruozitate comunistă, în prezent cea mai mare clădire administrativă civilă din lume. În urma acestei decizii, circa 40.000 familii au fost mutate în blocuri moderne, în care animalele de companie au fost interzise. Prin urmare, aceste familii şi-au abandonat câinii pe străzi.

Astăzi, prezenţa acestor animale care bântuie prin oraş este percepută de către guvernul român drept un simbol jenant al managementului public prost şi al eşecului de a trăi la standardele unei capitale europene moderne şi ale unui stat membru al Uniunii Europene.

Dacă va fi adoptat, noul amendament va preda decizia finală cu privire la modul în care să fie abordată problema în mâinile autorităţilor locale, eutanasia fiind una din opţiuni. Autorităţile vor fi obligate să ţină câinii luaţi de pe străzi în adăposturi timp de 30 de zile.

„Problema a escaladat într-adevăr, iar autorităţile locale nu au fost capabile până în prezent să o rezolve prin sterilizarea sau mutarea câinilor”, a precizat Atănăsoaie, adăugând că legea acordă prioritate păstrării câinilor în adăposturi. „Trebuie să luăm câinii de pe străzi.

Acesta este cel mai important lucru pentru cetăţeni, pentru turişti, pentru oricine care trăieşte în Bucureşti sau îl vizitează”, a adăugat el.

Cu toate acestea, puţini văd adăposturile ca pe o soluţie pe termen lung, iar activiştii pentru drepturile animalelor susţin că o astfel de încarcerare e crudă. Şi cum nimeni nu se aşteaptă la mai multe fonduri publice pentru creşterea capacităţii adăposturilor de animale deja aglomerate ale Bucureştiului, eutanasia este de multe ori văzută drept opţiunea cea mai rentabilă.

Pe de altă parte, ONG-urile şi activiştii pentru drepturile animalelor susţin că eutanasia nu este doar inumană, ci şi ineficientă.

„Dacă luaţi un câine dintr-un loc, nu contează dacă îl omorâţi, îl trimiteţi într-un adăpost sau îl trimiteţi pe lună”, explică Kuki Bărbuceanu, manager de proiect pentru Bucureşti la „Vier Pfoten”, un ONG responsabil pentru sterilizarea a 3.300 de câini fără stăpân începând din septembrie. „În curând, veţi avea acelaşi număr de câini în acel loc ca înainte”, adaugă el.

Legea va înăspri totodată normele privind adoptarea. „Ce s-a întâmplat până acum este că aceşti câini au fost luaţi de pe străzi şi duşi în adăposturi, iar ulterior organizaţiile private i-au adoptat şi i-au lăsat din nou pe străzi”, susţine Atănăsoaie. „Acest lucru nu poate continua”, adaugă el.

Între timp, Bărbuceanu explică că există şi o componentă politică a iniţiativei. El crede că efectul pe termen scurt al eutanasierii maidanezilor, care ar conduce la mai puţini câini vizibili pe străzi, este cronometrat pentru a corespunde alegerilor locale programate pentru jumătatea anului 2012.

Legislaţia românească defineşte eutanasia drept administrarea unei injecţii letale într-un mod nedureros. Cu toate acestea, activiştii pentru drepturile animalelor susţin că s-a recurs la metode mai ieftine şi acuză politicienii de sustragerea fondurilor suplimentare pentru a-şi finanţa campaniile electorale.

Pe de altă parte, notează Global Post, chiar dacă iniţiativa trece şi mai mulţi câini vor muri, acest lucru nu va convinge pe toată lumea că ei sunt periculoşi şi ar trebui omorâţi.

„Câinii sunt victimele inocente în această situaţie”, susţine Mihaela, o bucureşteancă, care nu şi-a dat numele complet. „Oamenii au puterea şi nu trebuie să abuzeze de ea”, explică femeia.

loading...
Citește și
5 Comentarii
 1. marcu spune

  ne-am saturat fratilor sa fim vanati de caini pe strazi. Si femeia aia din Bucuresti nu a fost singura ucisa! Situatia este insuportabila si legea 912 trebuie sa treaca.

  Veniti in grupul de pe facebook „Pro Civilizatie, fara maidanezi” sa le demonstram autoritatilor ca cei care nu mai vor fiare pe strazi sunt mai multi decat cei care cred ca e normal sa ai orase ocupate de caini.

  Nici o tara civilizata din UE sau din afara ei n-a rezolvat problema fara sa recurga la eutanasiere. Nici una!!!

 2. Suhade spune

  masacrul acestor caini , care nu au nicio vina ca s-a ajuns aici va arunca Romania in Evul Mediu…scrieti si despre protestele din UE impotriva acestei legi aberante…o lege care nu rezolva problema cainilor, ci doar aproba masacrarea lor…o lege fara nicio noima!

 3. athe spune

  Autorul articolului a omis sa spuna ca in perioada 2001-2007 au fost ucisi cateii comunitari din Bucuresti si problema nu a fost solutionata. Efectul acestei metode barbare a fost nul.Romania a aderat la convetiile internationale pentru drepturile animalelor. Faptul ca de ceva luni in mass-media este o campanie impotriva cateilor comunitari nu este decat o manevra subtila de a abate atentia de la problemele cu adevarat grave si serioase ale societatii. Autoritatile au tot interesul sa sustraga fonduri si sa faca tot felul de afaceri ilegale de pe urma acestor patrupede. Pt ele primeaza afacerile lor, banii. Nicidecum drepturile cetatenilor iar presa face jocul lor pin tot felul de campanii agresive de instigare la frica, teama, violenta. imbecilizare.

 4. Georgeta Predeanu spune

  Uciderea nu este o solutie!Lipsa de educatie a populatiei si indiferenta autoritatilor au condus la inmultirea cainilor.De 20 de ani se omoara si ei sunt mai multi.Daca se incepea programul de sterilizare in masa si ar fi fost aplicate amenzi celor care abandoneaza animale nu s-ar fi ajuns aici.In ceea ce priveste numarul mare al celor muscati de caini,ar trebui sa se stie ca nu toti sunt victimele cainilor comunitari.Afirma aceasta pentru a nu plati tratamentul.Sunt sigura ca cei mai multi sunt muscati de caini cu stapan.Parintele Galeriu spunea:,,cu fiecare caine ucis cu salbaticie in noi moare o parte de omenie”

 5. doina spune

  Cum se numesc aceia ce ucid in masa cateii ce stau capturati (in conditii inadecvate) ! Acestia trebuie sa ne spuna care a fost motivul real ,trebuie sa plateasca pentru faptele lor fiindca ne-am saturat de minciuni si hotii acoperite de tone de hartie !! Veterinarul a ucis la comanda iar Primaria i-a fost complice ?? Cu acest fapt am reusit sa nu ne dezicem in fata lumi ,violenti si hoti!! MARE RUSINE ! Domnilor incetati a continua sa cereti omorarea unor fiinte ce sufera numai din cauza noastra ,a celor ce nu si-au facut datoria si continua sa faca afaceri pe spatele bietilor inocenti !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.