Institutele de cercetare vor fi evaluate de comisii din care vor face parte evaluatori străini

O treime dintre membrii comisiilor de evaluare a institutelor de cercetare vor fi experţi străini, potrivit unui aliniat al unui proiect de lege pentru aprobarea unei ordonanţe de guvern privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, aprobat marţi de Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Senatului.

Iniţial, propunerea Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) era ca 50% dintre membrii comisiilor de evaluare a institutelor de cercetare să fie străini.

Senatorul social-democrat Doina Silistru a susţinut că experţii străini vor face evaluarea la nivelul institutelor de cercetare din străinătate, unde banii alocaţi cercetării sunt mult mai mulţi şi deci pretenţiile vor fi foarte mari.

Preşedintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, Mihail Hărdău, a susţinut că nu este de acord cu evaluările excesive, dar nici cu evaluările personale ale cercetătorilor.

Preşedintele ANCS, Dragoş Ciuparu, a precizat însă că evaluările institutelor de cercetare vor fi făcute la trei, patru sau cinci ani, iar acolo unde vor exista anumite probleme vor fi făcute recomandări institutelor pentru a le rezolva într-un anumit interval.

Totodată, senatorii au mai decis ca în Consiliul Naţional pentru Politica Ştiinţei şi Tehnologiei (CNPST) să fie nouă membri, selectaţi din rândul persoanelor recunoscute în domeniile lor. CNPST are ca scop stabilirea priorităţilor strategiei naţionale şi este organism consultativ al Guvernului.

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.