EUR
4,84 RON
(+0.05%)
USD
4,30 RON
(+0.33%)
GBP
5,35 RON
(-0.68%)
CHF
4,54 RON
(+0.05%)
BGN
2,47 RON
(+0.21%)
BYN
1,77 RON
(+0.7%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.13%)
AUD
2,98 RON
(-0.44%)
JPY
0,04 RON
(+0.22%)
CZK
0,18 RON
(-0.23%)
INR
0,06 RON
(+0.34%)

Limbile pământului ar avea o origine unică

Un cercetător neozeelandez a publicat în revista Science un studiu din care rezultă originea africană a tuturor limbilor pământului. În acelaşi timp, în revista Nature, unii colegi ai săi se îndoiesc de universalitatea proceselor de apariţie a idiomurilor din lume, scrie site-ul maxisciences.com.

Dr Quentin Atkinson, psiholog la Universitatea Auckland (Noua zeelandă), a studiat fonemele – unităţi de sunet distincte, care diferenţiază cuvintele – utilizate în 504 limbi contemporane şi a constatat că numărul lor este mai mare în Africa subsahariană, scăzând pe măsură ce ne îndepărtăm de această regiune a lumii.

Cel mai mic număr de foneme este înregistrat în America de Sud şi Pacificul tropical. Este un fenomen care aminteşte de tendinţele diversităţii genetice a omului – ce se reduce la scară globală odată cu îndepărtarea de leagănul african al speciei.

Autorul consideră că acest aspect indică originea africană a limbilor de pe pământ.

Recurgând la metode de calcul specifice biologiei evolutive, pr Russell Gray şi dr Simon Greenhill, tot de la Universitatea din Auckland, sprijiniţi de colegi de-ai lor olandezi de la Institutul ‘Max Plank’ de psiholingvistică, contestă , într-un alt studiu, ideea că omul, cu creierul său, produce reguli universale în privinţa limbii. ‘Diversitatea limbilor lumii este formidabilă.

Există circa 7.000 de limbi vorbite astăzi, unele având doar 10-12 sunete, altele cu peste 100, unele cu scheme complexe de formare a cuvintelor, altele cu scheme simple…Cercetările noastre arată că lingviştii au supraevaluat importanţa rolului structurii înăscute a spiritului uman în elaborarea variaţiei lingvistice.

Când este vorba despre evoluţia limbii, cultura este mai importantă decât cogniţia (mecanismele gândirii)’, explică pr Gray.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata