EUR
4,81 RON
(-0.21%)
USD
4,43 RON
(-0.18%)
GBP
5,73 RON
(+0.09%)
CHF
4,53 RON
(-0.28%)
BGN
2,45 RON
(+0.06%)
BYN
1,99 RON
(+0.41%)
CAD
3,34 RON
(+0.14%)
RSD
0,04 RON
(-0.25%)
AUD
2,93 RON
(-0.03%)
JPY
0,04 RON
(-0.92%)
CZK
0,19 RON
(+0.45%)
INR
0,06 RON
(+0.12%)

 

Lumea arabă, tensionată după uciderea lui Osama ben Laden

Pakistanul a calificat luni moartea lui Osama ben Laden drept un un regres major pentru organizaţiile teroriste din întreaga lume, în primul său comentariu oficial cu privire la uciderea liderului terorist, însă nu este încă clar ce rol a jucat această ţară în cadrul operaţiunii de ucidere a acestuia, scrie Daily Mail în ediţia de luni.

Cu toate acestea, Ministerul de Externe pakistanez a emis o declaraţie, care specifică faptul că operaţiunea „a fost efectuată de către forţele americane, în conformitate cu politica Statelor Unite că Osama ben Laden va fi eliminat într-o acţiune directă de către Forţele SUA, oriunde va fi găsit”.

Între timp, Departamentul de Stat american a pus luni ambasadele americane în alertă cu privire la „potenţiale violenţe anti-americane sporite, dat fiind recenta activitate de combatere a terorismului din Pakistan” şi a emis o avertizare în care susţine că operaţiunile ambasadelor vor continua „în măsura posibilului, dat fiind constrângerile situaţiei de securitate care ar evolua”.

De asemenea, Departamentul recomandă cetăţenilor americani să fie atenţi la acoperirea mediatică a evenimentelor locale şi la siguranţa împrejurimilor, în orice moment.

Potrivit cotidianului britanic, vestea morţii lui ben Laden într-o operaţiune militară efectuată de americani pe teritoriul pakistanez va fractura aproape sigur relaţiile deja tensionate dintre SUA şi naţiunile musulmane.

De asemenea, Washingtonul va începe să se întrebe rapid cum i s-a permis lui ben Laden să construiască o casă atât de aproape de Islamabad şi să trăiască în ea ani de zile, fără a fi observat.

Sentimentul anti-american era deja la punctul de fierbere în lumea arabă duminică, în condiţiile în care libienii au luat cu asalt ambasada americană după un bombardament NATO care era să-l ucidă pe liderul Muammar Gaddafi.

În plus, relaţia SUA cu lumea musulmană a fost tensionată de ani de zile, deşi revoluţiile succesive care au dus la răsturnarea guvernelor arabe în primăvara acestui s-au remarcat prin lipsa de sentimente anti-americane.

Harun Mir, analist din capitala afgană, a avertizat luni că „Al Qaida va continua” şi că moartea lui ben Laden a justificat acuzaţiile, de mult timp formulate de Afganistan, că liderul terorist s-a bucurat de un „refugiu sigur” în Pakistan.

La rândul său, Agil Siradj, preşedintele celei mai mari organizaţii musulmane din Indonezia, Nahdlatul Ulama, susţine că deşi moartea lui ben Laden va contribui la restabilirea imaginii Islamului ca o religie a oamenilor şi nu a violenţei, terorismul nu se va opri odată cu ea. „Atât timp cât va exista opresiune şi nedreptate împotriva musulmanilor din Palestina, el va continua”, explică Siradj.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata