Marea Britanie: referendumul privind reforma electorală erodează alianţa fragilă dintre conservatori şi liberal-democraţi

Peste 30 de milioane de britanici vor vota joi, 5 mai, într-un referendum crucial pentru coaliţia aflată la guvernare, în care se va decide dacă să se schimbe modul în care Marea Britanie îşi alege Parlamentul, informează ziarul american The New York Times în ediţia de duminică.

O serie de sondaje de opinie recente au arătat că alegătorii sunt gata să provoace o înfrângere grea propunerii ce ar elimina actualul sistem de vot – cel care primeşte cele mai multe voturi este declarat câştigător – în favoarea unui nou sistem de vot cunoscut sub numele de „vot alternativ”, sau A.V., un sistem de vot preferenţial folosit în Australia şi alte câteva ţări, despre care susţinătorii săi spun că ar face politica electorală mai corectă.

Conform procesului A.V., văzut atât de entuziaştii cât şi de detractorii săi drept un prim pas spre reprezentarea proporţională, alegătorii îi listează pe toţi candidaţii pentru un loc de parlamentar în ordinea preferinţei, începând o renumărare în cazul în care niciun candidat nu a obţinut 50% la prima numărătoare a primelor opţiuni.

La fiecare renumărare candidatul cu cele mai puţine voturi este eliminat iar opţiunile susţinătorilor săi sunt redistribuite, până când un candidat obţine 50% şi este declarat câştigător.

Susţinătorii sistemului existent spun că este mult mai probabil să rezulte guverne puternice prin faptul de a permite liderului votului să câştige direct, comparativ cu sistemul A.V., deoarece se distribuie locuri în mod mai uniform în întregul spectru politic şi se realizează victorii cu majoritate clară de către partide individual, mai greu altfel de realizat.

Acest lucru este recunoscut şi de susţinătorii sistemului de vot alternativ, care îl favorizează cel puţin în parte, deoarece ar fi mai plauzibil să conducă la guverne de coaliţie de tipul comun în ţările din Europa continentală, care au adoptat diferite forme de reprezentare proporţională.

Partidul Conservator al premierului Cameron s-a opus cu fermitate noului sistem, numindu-l costisitor, complex şi o invitaţie la a permite partidelor minoritare şi chiar unor grupuri extremiste, să obţină o platformă puternică în guvern.

Partidul Laburist, de opoziţie, este profund divizat cu privire la această problemă, în contextul în care liderul său, Ed Miliband, face campanie pentru el. Dar multe figuri de primă mărime ale laburiştilor s-au aliniat alături de conservatori îndemnând la răspunsul „nu” în referendum şi afirmând că sistemul existent a servit bine Marea Britanie.

Dacă victoria în referendum se dovedeşte la îndemână, de ce este nemulţumit Cameron? În opinia multor comentatori politici britanici, pentru că o victorie a taberei „nu” va adânci divizarea ce s-a adâncit tot mai mult de luni de zile între conservatori şi partenerii lor din guvernul de coaliţie, liberal-democraţi, putând duce la destabilizarea sau chiar periclitarea supravieţuirii coaliţiei.

Liberal-democraţii, situaţi veşnic pe locul trei, şi liderul lor, Nick Clegg, au stabilit referendumul privind reforma electorală drept condiţie pentru a adera la coaliţie în luna mai a anului trecut, când scrutinul i-a lăsat pe conservatori lipsiţi de o majoritate în Camera Comunelor. Liberal¬democraţii au calculat că sistemul A.V. va adăuga 30 de locuri la cele 57 câştigate în 2010, iar Clegg a declarat că referendumul oferă o „oportunitate istorică” pentru partid de a ieşi din stagnarea politică în care a intrat din anii 1930.

Pentru a proteja coaliţia, Cameron şi Clegg au convenit iniţial să aibă roluri cu profil redus în campania privind referendumul. În ultimele săptămâni însă, sub presiunea partidelor lor, ambii s-au cufundat în campanie în direcţii opuse, lansându-şi acuzaţii reciproce prin intermediul unor miniştrii ai cabinetului.

„Cei doi se întâlnesc încă în mod regulat, dar aceste ocazii sunt acum precaute şi profesionale, nu calde şi joviale. Fiecare conversaţie este acum o negociere”, a scris James Forsyth, un jurnalist cu acces privilegiat la conducerea conservatorilor, a scris The Mail on Sunday.

Înţepăturile dintre Cameron şi Clegg par uşoare comparativ cu cele dintre asociaţii lor politici. Ministrul britanic pentru afaceri, Vince Cable, un liberal-democrat rebel, a folosit un interviu pentru The Independent pentru a semnala că vede viitorul politic al Marii Britanii nu bazat pe actuala coaliţie, ci pe o nouă alianţă între liberal-democraţi şi laburişti.

Prin sistemul A.V., a spus el, „majoritatea progresistă” a ţării ar putea nega puterea „unei clici de dreapta care doreşte să păstreze lucrurile aşa cum sunt” – o caracterizare a lui Cameron şi conservatorilor, calculată pentru a încuraja baza partidului să favorizeze sfârşitul coaliţiei şi odată cu ea a leadership-ului lui Clegg.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.