Maroc: da schimbării, nu terorismului

1 Mai s-a transformat duminică într-o surprinzătoare zi de revendicări sociale tradiţionale însoţite de altele mai noi cerând o schimbare a sistemului politic, toate amestecate cu o respingere a terorismului care săptămâna trecută a lovit centrul Marrakech-ului, capitala turistică provocând 16 morţi.

‘Nu terorismului, da reformelor”, era scris pe numeroase pancarte ale participanţilor la manifestanţii, notează luni ziarul El Pais.

Principalele sindicate -UMT, CDT şi FDT – au sprijinit cererile tinerilor din Mişcarea 20 Februarie care de două luni protestează în întreaga ţară denunţând corupţia şi cerând instaurarea unui regim cu adevărat democrat.

Tinerii au participat la manifestaţiile de 1 Mai în marile oraşe cerând dizolvarea Parlamentului şi a guvernului. Dacă sloganurile au fost scandate pe diferite voci, respingerea terorismului s-a făcut într-un singur glas, condamnând actele teroriste de la Marrakech.

Ministrul de interne, Taieb Cherkaoui, declarase vineri că în spate le bombelor se află ‘stilul Al-Qaida’, care încă nu a revendicat atentatul iar marocanii se întreabă cu teamă cine ar fi putut să instige şi de ce acum în momentul reformelor. În capitală circa 12.000 de persoane au ieşit în stradă, potrivit unor surse independente, în timp ce la Casablanca numărul a fost mai mic.

Un mic sindicat, Uniunea Generală a Muncitorilor Marocani (UGTM), a anulat în acest oraş defilarea anuală pentru a nu da prilej unor revendicări politice.

Principalul motiv a fost pentru că liderul său, Hamid Chabat, este membru al partidului naţionalist aflat în fruntea coaliţiei guvernamentale. Al doilea motiv, pentru că guvernul şi sindicatele au semnat un acord care acordă funcţionarilor şi pensionarilor o majorare a salariilor.

Această măsură, anunţată de regele Mohamed al VI-lea, este cea care i-a demobilizat pe un mare număr de participanţi.

Acordul prevede o mărire cu 55 de euro lunar pentru cei 810.000 de funcţionari din Maroc, inclusiv militarii. Pentru salariile mici (185 lunar), creşterea este de 30%.
Pensiile minime, pe care le primesc circa 111.000 de pensionari, vor creşte cu 70% pe lună, de la 600 de dirhami (55 de euro) la 1.000 (90 de euro). Acordul obligă, de asemenea, sectorul privat să majoreze salariul minim interprofesional cu 15%, un procent mai mare decât inflaţia.

Executivul a dat de înţeles că va finanţa aceste măsuri reducând cheltuieile funcţionării Administraţiei. Dar subţiata vistierie a statului va reuşi cu greu să suporte acest efort. Ministerul Economiei face deja un efort costisitor pentru a evita ca scumpirea barilului de petrol să se repercuteze asupra consumatorilor, care plătesc în continuare acelaşi preţ la benzină.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.