Obama sau Osama- cum a căzut presa internaţională în capcana diferenţei de o literă

Obama şi Osama, mica diferenţă de o literă dintre aceste două nume le-a dat bătăi de cap jurnaliştilor care, prinşi în vâltoarea evenimentelor de luni, l-au confundat uneori pe preşedintele american cu cel mai căutat terorist al lumii.

„Kobuk”, un blog al studenţilor la jurnalistică la Universitatea din Viena dedicat erorilor gazetăreşti de tot felul, nu a ratat nici numeroasele confuzii Obama-Osama comise de presa internaţională luni.

„Obama bin Laden dead” – a titrat canalul american ultraconservator Fox News, în timp ce „Spiegel Online” a mers chiar mai departe: „Militarii SUA l-au aruncat pe Obama în mare”, au putut citi cei care au accesat site-ul german.

În capcană a căzut şi purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, care a trimis prin twitter următorul mesaj în numele şefei sale, Angela Merkel: „Cancelara: Obama răspunzător pentru moartea a mii de nevinovaţi, a ridiculizat valorile fundamentale ale islamului şi tuturor religiilor”. Corectura a venit repede – nu suficient de repede însă pentru ca presupusa acuzaţiei a Angelei Merkel să nu se strecoare pe unele portaluri de ştiri.

În fine, şi agenţia austriacă APA a căzut victimă „micii diferenţe”: „În august 2010, informaţii obţinute de serviciile secrete au condus SUA pe urmele lui Obama”, se spunea într-o ştire APA preluată în viteză de pe Reuters.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.