Pericolul de a te numi Gaddafi

Istoria se repetă: prin moartea lui Saif el Arab, Muammar el Gaddafi a pierdut doi dintre cei nouă copii în bombardamente care l-au avut drept ţintă, dacă nu explicită cel puţin dorită, pe liderul libian.

Primul a avut loc în 1986, când SUA au atacat Tripoli ca răspuns la moartea a trei soldaţi americani într-un atentat la Berlin. Atunci, bombele lansate asupra complexului de la Bab el Azizia au ucis-o pe o fiica adoptivă a dictatorului, notează luni ziarul El Pais.

Sâmbătă, operaţiunea NATO a avut consecinţe mai dramatice, dacă se confirmă versiunea oficială libiană: pe lângă uciderea mezinului familiei Gaddafi, în vârstă de 29 de ani, în atac ar fi murit şi cei trei nepoţi dintre care cel mic avea doar patru luni.

In ambele ocazii, Muammar el Gaddafi a scăpat teafăr, cum a supravieţuit şi celor trei precedente atentate şi la numeroase lovituri de stat. Dar bombardamentul de sâmbătă i-a expus vulnerabilitatea: este clar că forţele aliate au informaţii din interior şi că toată familia este în pericol. Timp de 41 de ani, Gaddafi s-a sprijinit pe o complexă reţea de alianţe tribale, dar în aceste momente fiii săi au devenit vârfuri de lance ale unui regim pe care au decis să-l apere.

Vechile tensiuni interne au reapărut. Fosta rivalitate dintre Saif el Islam, de 38 de ani, economist şi imaginea modernă a gadafismului, şi fratele său Mutasim, de 33 de ani, locotenent colonel şi consilier pe probleme de securitate, a devenit din nou evidentă în timpul rebeliunii.

În timp ce Saif el Islam, potrivit apropiaţilor, pledează discret pentru o tranziţie negociată care ar implica plecarea tatălui său, Mutasim a strâns rândurile cu ulii regimului. Alături de Saif s-a plasat Saadi, de 37 de ani fost fotbalist, militar şi în ultimul timp producător de film.

Mutasim este înconjurat de Jamis, care a studiat în Rusia, este comandant al Brigăzii 32 şi imaginea vizibilă a represiunii de la Benghazi. Ambii au de partea lor efective importante de miliţii private.

În pofida intervenţiilor sale ameninţătoare de la începutul revoltei, Saif el Islam a fost decisiv în reabilitarea internaţională a Libiei cu iniţiative de deschidere economică şi politică, care au sfârşit prin a-l înfrunta cu sectoarele inamovibile. În această sarcină el a mizat pe sprijinul surorii sale Aisha, o avocată activă.

Mohamed, primul născut şi implicat în numeroase afaceri, alături de Hanibal, celebru pentru petrecerile şi incidentele violente pe care le provoacă, s-au menţinut într-un discret plan doi. Iată lista cu fiii cei mai activi ai dictatorului:

– Mutasim, 33 de ani: locotenent colonel, conduce o unitate de elită şi este consilier naţional pe probleme de securitate. Se presupune că a organizat o lovitură de stat împotriva tatălui şi că acesta l-a iertat.

– Aisha, avocată în vârstă de 36 de ani care a făcut parte din echipa care l-a apărat pe Saddam Hussein. Săptămâna trecută a dezvăluit că ONU a rugat-o cu mult timp în urmă să-i devină trimis al păcii.

– Saadi, de 37 ade ani, se dedică acum industriei filmului dar înainte a jucat în campionatul italian, a fost căpitan al echipei libiene şi preşedinte al Federaţiei naţionale de Fotbal.

– Saif el Islam, în vârstă de 38 de ani, este cel mai mare. Absolvent al London School of Economics, era imaginea reformatoare sa regimului până la revoltă. Este un scutier fidel tatălui său.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.