EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,29 RON
(-0.38%)
GBP
5,38 RON
(-0.75%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(-0.01%)
BYN
1,75 RON
(-0.28%)
CAD
3,16 RON
(-0.09%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(+0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.11%)

Peste 61% dintre medicii veterinari îşi găsesc rapid un loc de muncă

Absorbţia pe piaţa muncii pentru medicii veterinari este bună la ora actuală, în condiţiile în care 61,43% dintre medici îşi găsesc imediat un loc de muncă şi doar 7 procente s-au angajat abia după un an, relevă un studiu online de pe www.edu-veterinar privind flexibilitatea ocupaţională în profesia veterinară, realizat în cadrul unui proiect european.

„Neîncadrarea rapidă a medicilor veterinari este legată cu precădere de oferta limitată de locuri de muncă decât de salarizarea oferită şi de condiţiile de muncă”, se menţionează în studiu. Doar 2,4% dintre respondenţi au afirmat că nu au avut cunoştinţele necesare ocupării unui post. Principala modalitate de ocupare a postului a fost prin concurs (peste 50%), iar la capitolul lacune educaţionale cei mai mulţi au menţionat practica insuficientă.

Potrivit anchetei, gradul ocupaţional al repondenţilor este de peste 70% angajaţi cu normă întreagă, domeniul în care profesează fiind 40,76% liberă practică, 27,73% sistem veterinar public, 13,87% liberă practică-împuternicit, 7,14% învăţământ/cercetare.

Mediul de lucru arată că 73% sunt în urban, 22% rural şi restul mixt, iar în ceea ce priveşte anii de practică medicală 13,87% au peste 20 de ani în exercitarea profesiei de medic veterinar şi aproximativ 40% au între 11-20 de ani de practica medicală.

În ceea ce priveşte nivelul veniturilor, 44,12% au declarat că au între 1.000-2.000 lei şi doar 3,78% peste 5.000 lei. În privinţa salarizării medicilor veterinari se observă că bărbaţii sunt mai bine plătiţi ca femeile, aceasta diferenţa datorându-se şi faptului că aceştia lucrează mai multe ore suplimentare comparativ cu femeile.

Studiul mai arată că în privinţa disponibilităţii de a lucra după orele de program, majoritatea medicilor în sectorul public ar fi de acord şi ar opta 37,2% pentru asistenţă medicală, 34,15% pentru consultanţă, 20,12% pentru alte domenii şi 8,54% pentru laborator. De remarcat este şi disponibilitatea acestora de a lucra ca voluntar într-o asociaţie de profil – 74,37%.

„Majoritatea se declară mulţumiţi de locul de muncă, doar 26% sunt parţial mulţumiţi, iar numărul celor ce sunt nemulţumiţi e foarte mic. Dintre nemulţumirile legate de locul de muncă majoritatea sunt de ordin financiar (reducerea/plafonarea salariului datorită recesiunii economice sau salarizarea necorespunzătoare raportat la munca prestată). Un procent semnificativ fiind nemulţumiţi de riscurile legate de plafonarea profesională şi lipsa posibilităţilor de promovare la actualul loc de muncă”, se arată în anchetă.

La întrebarea ‘Credeţi că în prezent sunteţi în risc de a vă pierde locul de muncă?’ majoritatea repondenţilor nu îşi simt locul de muncă ameninţat.

Serviciile oferite de medicii veterinari trebuie să fie, în anumite sectoare de activitate, disponibile pe parcursul întregii zile, chiar şi în weekend-uri şi pe timp de noapte.
Cei mai mulţi dintre repondenţi declară că lucrează peste 50 de ore săptămânal comparativ cu un număr restrâns care afirmă că lucrează sub 40 de ore săptămânal. 90% au declarat că lucrează în mod obişnuit peste programul normal de lucru şi doar 6% spun că nu lucrează peste program.

Cu toate acestea un număr semnificativ, peste 36% afirmă că nu sunt recompensaţi pentru orele de lucru suplimentare, o treime sunt plătiţi conform înţelegerii/legii, iar ceilalţi sunt compensaţi prin timp liber.

Perioada propriu-zisă a aplicării anchetei a fost de trei luni şi s-au obţinut informaţii on-line de la 238 de repondenţi la nivelul întregii ţări. 58% dintre aceştia au fost bărbaţi şi 42% femei, iar pe categorii de vârstă 27% între 20-30 ani, 38% între 31-40 ani, 28% între 41-50 ani, iar 7% peste 51 ani.

Majoritatea participanţilor la chestionarul on-line de pe www.edu-veterinar.ro sunt absolvenţi ai facultăţi de Medicină Veterinară, cei mai mulţi din Bucureşti, circa 57% şi din Iaşi – 18 procente. Dintre aceştia, după absolvire 23,33% au optat pentru studii postuniversitare, 28,33% pentru master, 11% pentru doctorat si 37,33 % calificări în ceea ce priveşte pregătirea profesională.

Raportul de cercetare al proiectului ‘Perfecţionarea resurselor umane din medicina veterinară’ a avut în vedere identificarea unor măsuri inovatoare de organizare a muncii, astfel încât să fie echilibrate responsabilităţile familiare cu cele profesionale, cu accent pe particularităţile domeniului medical veterinar.

Proiectul european ‘Perfecţionarea resurselor umane din medicina veterinară’, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, „Investeşte în oameni!” vizează dobândirea de aptitudini si abilităţi specifice, necesare flexibilizării ocupaţionale în medicina veterinară, prin furnizarea de programe de formare profesionale (iniţiere în TIC şi perfecţionare în arii tematice specifice).

Grupul ţintă este alcătuit din 1000 de medici veterinari din toate sectoarele de activitate şi de pe întreg teritoriul ţării.

Modulele de program vor fi acreditate iar certificatele vor fi recunoscute la nivel naţional. Toate seriile se finalizează cu examinare şi certificare, oferindu-se acces gratuit şi egal tuturor membrilor grupului ţintă.

De asemenea, în cadrul proiectului va fi demarată o campanie de diseminare a metodelor de protecţie a mediului, control al poluării şi de creştere a securităţii ocupaţionale aplicabile în domeniul medical veterinar.

În acest sens, se realizează materiale informative specifice care sunt publicate pe portal si diseminate electronic, fiind editată şi o broşură, în 4.200 de exemplare, conţinând recomandările cele mai importante. Broşurile vor fi distribuite medicilor veterinari din toată ţara.

Colegiul Medicilor Veterinari din România, în parteneriat cu Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, prin Facultatea de Medicină Veterinară şi Siveco România S.A. derulează pe o perioadă de 36 luni, începând din 1 octombrie 2010, proiectul european ‘Perfecţionarea resurselor umane din medicina veterinară’, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, „Investeşte în oameni!” şi are o valoare nerambursabilă de 10,23 milioane lei, din care contribuţia bugetului naţional este de 1,53 milioane lei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata