Traian Băsescu: Unde va fi amplasat scutul antirachetă în România

Sistemul antirachetă american va fi amplasat la baza aeriană Deveselu, din judeţul Olt, a anunţat, marţi (3 mai), preşedintele Traian Băsescu, după ce luni a fost convocată o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

„Am aprobat ca locul de amplasare al sistemului antirachetă să fie în fosta baza aeriană de la Deveselu din judeţul Olt. Baza aeriană rămâne sub comandă românească, iar parte din suprafaţa bazei va fi utilizată de sistemul antirachetă american”, a spus preşedintele Băsescu.

Subsecretarul de stat al SUA pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, Ellen Tauscher, a declarat într-un interviu pentru Associated Press, înaintea înâlnirii cu preşedintele Traian Băsescu că Statele Unite şi România au căzut de acord asupra locului în care vor fi instalate rachetele de interceptare din cadrul scutului american de apărare antirachetă din Europa, acestea urmând să fie operaţionale până în 2015, aşa cum fusese prevăzut.

AP notează că România a acceptat deja să găzduiască rachete de interceptare, dar că locul nu a fost anunţat. Amplasamentul din România este a doua etapă dintr-un plan în patru părţi pe care administraţia Obama l-a prezentat în 2009, când a renunţat la intenţia administraţiei Bush de a folosi rachete de interceptare cu rază lungă amplasate în Polonia pentru a contracara o posibilă ameninţare din partea Iranului şi a Coreii de Nord, reaminteşte agenţia americană de ştiri.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.