Primul parc eolian de la Marea Nordului dă speranţe viitorului nenuclear al Germaniei

Primul parc eolian din Germania, care va alimenta cu energie 50.000 de case, potrivit estimărilor, construit pe malul Mării Baltice, a fost inaugurat oficial luni (2 mai), scrie Deutsche Welle.

Cancelarul german, Angela Merkel, oaspete de onoare la inaugurarea parcului Baltic 1, a fost prezentă la deschiderea oficială a parcului situat la 16 kilometri de coasta germană.

Cancelarul german a apăsat pe butonul de start, pornind cele 21 de turbine eoliene care vor genera suficientă energie pentru a alimenta 50.000 de case.

Parcul Baltic 1, situat pe peninsula Fischland-Darss-Zingst, este primul dintre cele două parcuri pe care intenţionează să le construiască compania Energie Baden-Wuerttember (ENBW).

Cel de-al doilea va număra 80 de generatoare, va fi construit în peninsula germană Ruegen şi va fi inaugurat cel mai probabil în 2013. Acesta va alimenta cu energie 340.000 de gospodării, iar costul investiţiei este estimat la 1, 2 miliarde de euro.

Baltic 1 este prima acţiune comercială de acest tip din Germania, deşi anul trecut s-a deschis şi parcul eolian Alpha Ventus, subvenţionat de guvernul german.

Inaugurarea are loc într-o perioadă în care Germania doreşte să investească în sursele regenerabile de energie. Germania, stat în care mişcările antinucleare capătă o influenţă din ce în ce mai mare, a regândit problema energiei atomice după dezastrul nuclear de la Fukushima.

Agenţia Federală Maritimă şi Hidrografică din Germania a anunţat construirea a 23 de parcuri eoliene la Marea Nordului, cu o capacitate totală de 7650 de megawaţi şi a trei la Marea Baltică cu capacitatea de 1040 de megawaţi.

Pe de altă parte, o centrală nucleară de mărime medie poate genera în jur de 1000 de megawaţi.

Agenţia a mai primit solicitări pentru construirea a alte 56 de parcuri eoliene la Marea Nordului şi 15 la Marea Baltică.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.