Producătorii de ţigări nu mai pot fabrica ţigări fără tendinţă redusă de aprindere

Producătorii şi importatorii de ţigări şi vânzătorii cu amănuntul nu mai au voie să introducă pe piaţă ţigări fără tendinţă redusă de aprindere după 17 noiembrie 2011 şi au obligaţia să lichideze stocurile existente înainte de această dată, informează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Din data de 17 noiembrie 2011 pe piaţa comunitară vor putea fi puse în vânzare numai ţigări cu tendinţă redusă de aprindere. Ţigara cu tendinţă redusă de aprindere (RIP – Reduced Ignition Propensity) se stinge singură dacă nu este fumată activ, înainte să ardă pe întreaga sa lungime.

Asociaţia de Standardizare din România (ASRO) a adoptat în data de 10 martie 2011 ca standarde naţionale atât standardul SR EN 16156:2011 (Evaluare a tendinţei de aprindere a ţigaretelor – cerinţa de securitate), cât şi standardul SR EN ISO 12863:2011 (Metoda de încercare standardizată pentru evaluarea tendinţei de aprindere a ţigaretelor).

Ţigările cu tendinţă redusă de aprindere respectă cerinţele impuse prin aceste două standarde şi se prezumă că sunt conforme cu cerinţele de securitate obligatorii prevăzute în Directiva 2001/95/CE privind securitatea generală a produselor (GPSD). Această directivă a fost transpusă în legislaţia naţională prin Legea nr. 245/2004 privind securitatea generală a produselor.

Prin conformarea cu aceste standarde se va micşora numărul incendiilor provocate de ţigări.

Autorităţile de supraveghere a pieţei din toate statele membre se vor asigura că toate ţigările de pe piaţa comunitară vor fi sigure pentru consumatori şi vor verifica respectarea standardelor menţionate începând cu data de 17 noiembrie 2011.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.