Recolta de grâu va asigura atât consumul intern, cât şi exportul, a declarat Valeriu Tabără

Recolta de grâu de anul acesta, în condiţiile unui an agricol normal, va asigura atât necesarul intern de consum, cât şi disponibilităţi importante pentru export, a declarat, luni (2 mai) , ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, la dezbaterile pe moţiunea simplă pe agricultură depusă de Opoziţie în Senat.

„Nu sunt susţinute de argumente solide afirmaţiile legate de programul de însămânţări de toamnă şi campania din această primăvară. În toamna lui 2010 s-au semănat peste 1,92 milioane de hectare de grâu faţă de 1,8 milioane de hectare cum se afirmă (în moţiune – n.r.).

Acestea sunt singurele date certe în acest moment. Restul de date prezentate în moţiune sunt rezultatul unor simple operaţiuni aritmetice şi nu a estimărilor oficiale asupra producţiei de grâu pe anul 2011. Putem spune că în condiţiile unui an agricol normal, recolta de grâu de anul acesta va asigura atât necesarul intern de consum, cât şi disponibilităţi importante pentru export”, a spus Tabără.

Potrivit acestuia, aceleaşi considerente sunt valabile şi în cazul culturilor de primăvară.

„Culturile agricole din această primăvară sunt în grafic, iar condiţiile meteo favorabile din ultima perioadă permit recuperarea în timp a unor întârzieri obiective date de condiţiile climatice înregistrate la unele culturi, cum este porumbul”, a adăugat şeful de la Agricultură.

El a subliniat că în cazul în care sunt comparate cifrele acestui an cu cele din primăvara lui 2009 se constată că suprafaţa însămânţată la data de 27 aprilie 2011 este de 2,744 milioane de hectare faţă de 2,497 milioane de hectare aferentă anului trecut. „În aceste condiţii, nu putem afirma că lucrurile stau mai rău”, a conchis ministrul Agriculturii.

În ceea ce priveşte suprafaţa necultivată, aceasta este sub un milionde hectare, deoarece acest sector a devenit mai atractiv datorită conjuncturii favorabile a pieţei, care a permis exportul a cinci milioane de tone de cereale, a faptului că subvenţiile agricole europene şi naţionale au fost mai consistente şi s-au dat la timp şi chiar în avans, astfel că s-au putut concretiza în aplicarea lucrărilor solului, care sunt de foarte bună calitate.

„S-au asigurat sursele financiare pentru plata la timp a formelor de sprijin pentru fermieri. Astfel, dacă în anul 2010, subvenţiile alocate anului 2009 au fost acordate la un nivel scăzut şi în afara perioadei optime de utilizare a acestora, pentru producţia agricolă din anul 2010 – 2011 alocaţiile pe suprafaţă sau animale au fost acordate în proporţie de 80% până la sfârşitul lunii februarie 2011.

La această dată, sunt neplătite datorită teledecţiei aproximativ 4.000 de fermieri din totalul de circa 1,1 milioane. Pentru anul 2009, subvenţiile acordate s-au depus până la jumătatea anului 2010 – la finele lui iunie încă mai erau restanţe de plată, ceea ce a redus gradul de utilizare a subvenţiilor în agricultură”, a explicat Tabără.

Potrivit acestuia, exportul de produse agroalimentare a crescut cu 40,7%, în 2010, balanţa comercială cu produse agroalimentare modificându-se în sens pozitiv, faţă de anul 2009. Astfel, deficitul comercial s-a redus de la 1,3 miliarde euro la doar 724,4 milioane de euro, fapt ce s-a datorat în special creşterii semnificative a exporturilor de produse cu o pondere valorică mare în export şi a creşterii importurilor cu doar 2%.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.