Senatorii au respins moţiunea simplă a opoziţiei privind agricultura

Moţiunea simplă a opoziţiei intitulată „Agricultura falimentară, dar politizată” a fost respinsă luni în plenul Senatului.

Iniţiată de 58 de senatori PSD şi PNL, moţiunea a primit 65 de voturi împotrivă, 59 de voturi pentru şi o abţinere. Semnatarii moţiunii cereau premierului să analizeze posibila demitere a ministrului agriculturii, Valeriu Tabără, deoarece nu are viziune şi ar favoriza interesele comerciale ale unor firme străine.

Ministrul Valeriu Tabără a declarat, în cadrul dezbaterilor, că recolta de grâu de anul acesta, în condiţiile unui an agricol normal, va asigura atât necesarul intern de consum, cât şi disponibilităţi importante pentru export.

Astfel, el a respins afirmaţiile opoziţiei legate de programul de însămânţări de toamnă şi campania de primăvară, precizând că în toamna lui 2010 s-au semănat peste 1,92 milioane de hectare de grâu şi nu 1,8 milioane de hectare cum se afirmă în moţiune.

Potrivit lui Tabără, în cazul în care sunt comparate cifrele acestui an cu cele din primăvara lui 2009 se constată că suprafaţa însămânţată la data de 27 aprilie 2011 este de 2,744 milioane de hectare, faţă de cea de 2,497 milioane de hectare aferentă anului trecut.

‘În aceste condiţii, nu putem afirma că lucrurile stau mai rău’, a susţinut ministrul agriculturii.

În ceea ce priveşte exportul de produse agroalimentare, a arătat Tabără, acesta a crescut cu 40,7% în 2010, balanţa comercială cu produse agroalimentare modificându-se în sens pozitiv faţă de anul 2009. Astfel, deficitul comercial s-a redus de la 1,3 miliarde euro la 724,4 milioane de euro, fapt ce s-a datorat în special creşterii semnificative a exporturilor de produse cu o pondere valorică mare în export şi a creşterii importurilor cu doar 2%.

Totodată, ministrul agriculturii a precizat că aplicarea unei Taxe pe Valoare Adăugată (TVA) reduse – de 5% – la principalele produse agricole şi alimente, dar numai la produsul brut, poate duce la o creştere a cererilor de rambursare de TVA.

Referindu-se la creşterea evaziunii fiscale în domeniu, menţionată în moţiunea simplă depusă de opoziţie, ministrul agriculturii a subliniat că această problematică se află în atenţia conducerii MADR şi se desfăşoară acţiuni permanente de control şi verificare a operatorilor economici de pe întreaga filieră de produs: producător, depozitar, comerciant, procesator.

Din partea opoziţiei, liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu, a declarat în plen că moţiunea simplă „Agricultura falimentară, dar politizată” a fost iniţiată pentru a aduce în atenţie problemele agricultorilor şi nu pentru „a-l şicana” pe ministrul Valeriu Tabără.

„Moţiunea simplă, aşa cum este ea, nu e făcută pentru a-l şicana pe domnul ministru, nu pentru a-l da jos, deşi, dacă am putea, am face-o cu plăcere fiindcă aşa e în lupta dintre putere şi opoziţie. Am iniţiat această moţiune pentru a aduce în dezbatere anumite probleme din domeniul agriculturii”, a susţinut Ilie Sârbu.

Liderul senatorilor social-democraţi consideră că depolitizarea domeniului agriculturii poate fi realizată numai printr-un efort comun al politicienilor. „În ceea ce priveşte funcţiile publice, trebuie să fim serioşi şi să recunoaştem că toate şi întotdeauna au fost politizate. Dacă nu pornim de la această realitate nu vom putea ajunge la adevăr. Va trebui să încercăm, împreună, să depolitizăm acest domeniu”, a declarat Ilie Sârbu.

La rândul său, senatorul PNL Vasile Mustăţea a susţinut că ‘a face agricultură în România a devenit mai mult un exerciţiu de supravieţuire’ din lipsa unor politici coerente care să reglementeze acest domeniu.

‘Cu toate că ţara noastră se află pe locul patru în UE în ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cu grâu, la capitolul randament suntem clasaţi pe locul 24. Astfel, în realitate vorbim de o agricultură de subzistenţă, de o agricultură destinată mai degrabă consumului. Urmarea acestei stări este că România importă, în prezent, aproximativ 60% din produsele alimentare. (…) Lipseşte o politică cuprinzătoare care să vizeze domeniul agriculturii.

Trebuie să recunoaştem: a face agricultură în România a devenit mai mult un exerciţiu de supravieţuire. Fermierii se află într-o permanentă luptă cu sistemul legislativ, la care se adaugă calamităţile naturale. Aceasta este realitatea din agricultura românească deşi, poate, unii dintre dvs. veţi spune că sunt exagerări’, a susţinut senatorul liberal.

Demersul opoziţiei PSD-PNL-PC prin introducerea unei moţiuni simple pe agricultură nu vizează interesul naţional, ci o ‘anumită faţadă destul de străvezie a luptei politice şi anume specularea fragilităţii raportului de putere, apărută în Senat în ultimul timp’, a apreciat vicepreşedintele democrat liberal al Senatului, Alexandru Pereş.
În opinia sa, demersul opoziţiei s-a concretizat ‘într-un amestec steril de date adevărate şi contrafăcute, critici aberante pentru situaţii create de însăşi PSD şi PNL în perioadele în care s-au aflat la guvernare’.

El a adăugat că partidele din coaliţia de guvernământ fac eforturi uriaşe, în ultimii doi ani, să corecteze „erorile grave de judecată produse în ultimii 20 de ani’ în ceea ce priveşte domeniul agriculturii.

Grupul UDMR din Senat a anunţat că va vota împotriva moţiunii simple pe agricultură. Liderul senatorilor Uniunii, Andras Fekete, a arătat, referitor la creşterea preţului alimentelor de bază, că aderarea României la UE a adus schimbări favorabile, însă a şi impus alinierea la măsurile şi condiţiile UE, drept urmare guvernul nu poate aplica politici protecţioniste.

‘Scumpirea alimentelor de bază a fost determinată de evoluţia pieţei internaţionale, este un fenomen global, se poate constata şi pe bursele internaţionale. Încercarea opoziţiei de a face responsabil actualul guvern de creşterea preţului la grâu sau porumb este o simplă manipulare a opiniei publice’, a spus senatorul UDMR.

Liderul senatorilor independenţi (membri ai UNPR), Şerban Mihăilescu le-a transmis colegilor din opoziţie, de la tribuna Senatului, că nu era momentul pentru o moţiune pe agricultură, deoarece cifrele sunt pozitive.

Şerban Mihăilescu a constatat o ruptură totală între textul moţiunii, care abundă în cifre, şi abordările de la tribuna Senatului, legate în exclusivitate de politica europeană şi necesitatea ca Ministerul Agriculturii să aplice principiile europene, dar şi o abordare exclusiv legată de camerele agricole.

‘Nu pot decât să-i acord crezare domnului ministru Tabără care a prezentat suficiente cifre care să ne dea senzaţia de pozitiv’, a afirmat Mihăilescu.
El a subliniat că autorii moţiunii ‘se bazează pe un moment rău ales’, deoarece în 2008 şi 2009 deficitul balanţei în agricultură a fost între unu şi 2 miliarde de euro, iar ‘acum există un oarecare echilibru pe 2010’.

Moţiunea respinsă luni de Senat este prima cu care se confruntă guvernul Boc în Camera superioară a Parlamentului şi a treia iniţiată de opoziţie contra politicii guvernamentale în domeniul agriculturii din 2010 până în prezent.

La 26 mai 2010, Camera Deputaţilor a respins moţiunea simplă pe agricultură depusă de PSD şi intitulată „Programul naţional pentru agricultură şi dezvoltare al Guvernului Boc pe anul 2010: Falimentul fermierilor din România”.

La 8 septembrie 2010, o altă moţiune simplă, iniţiată de grupul parlamentar al Alianţei PSD+PC cu tema „Agricultorii români sufocaţi de importuri şi falimentaţi de politica agricolă a Guvernului Boc” a fost respinsă în plenul Camerei Deputaţilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.