Sute de pelerini au trecut întreaga noapte pe lângă sicriul Papei Ioan Paul al II-lea

Cotidienele italiene deschid ediţiile de luni cu impresii şi imagini de la slujba de beatificare a Papei Ioan Paul al II-lea oficiată duminică de succesorul său, Papa Benedict al XVI-lea, în timp ce manifestaţiile care au marcat Ziua Mondială a Muncii au trecut în plan secundar.

Cotidianul Corriere della Sera scrie că duminică noaptea sute de credincioşi îşi aşteptau rândul la intrarea în Basilica San Pietro din Cetatea Vaticanului pentru a se închina la sicriul lui Karol Wojtyla, beatificat duminică.

La ceremonia din Piaţa San Pietro au participat un milion şi jumătate de pelerini sosiţi din întreaga lume. În discursul său, actualul Suveran Pontif, Papa Benedict al XVI-lea, a afirmat că predecesorul său „a deschis lui Hristos societatea, cultura, sistemele politice şi economice reuşind să facă aceasta cu puterea unul gigant”.

Organizatorii au reuşit să facă faţă mulţimii de credincioşi care au cerut ca Papa Ioan Paul al II-lea să fie făcut sfânt imediat. Potrivit declaraţiilor cardinalului Tarcisio Bertone, secretarul statului Vatican, acest lucru se va întâmpla peste câţiva ani.

După încheierea slujbei de beatificare a Papei Ioan Paul al II-lea, o altă mulţime s-a strâns în Piaţa San Giovanni din centrul Romei pentru a marca printr-un concert de proporţii Ziua Mondială a Muncii.

Cotidianul Il Messaggero observă că în acest an, chiar dacă evenimentul a fost organizat de sindicate, s-a pus accentul pe patriotism şi pe primul articol al Constituţiei, care declară Italia „o republică fondată pe principiile muncii”.

Sute de spectatori au fluturat tricolorul şi au intonat imnul scris de Goffreddo Mameli, „Fratelli ďItalia”. Artiştii au adus omagii lui Giuseppe Verdi prin interpretarea ariei „Va’ pensiero” / interpretată de Gino Paoli/ din opera Nabucco. Publicul i-a aplaudat pe Daniele Silvestri, Bandabarda, Caparezza, Subsonica care au adus pe scena de la San Giovanni piese în vogă în clasamentul muzical italian.

Dar manifestaţiile pentru a marca Ziua Mondială a Muncii nu au însemnat doar concerte în aer liber. Liderii de sindicate au ales diferite oraşe pentru a vorbi muncitorilor despre problemele cotidiene. Ziarul La Stampa citează discursul secretarului general al sindicatului CGIL, Susanna Camusso, care a vorbit la Marsala /sudul Italiei/ despre lipsa de unitate din rândul sindicatelor subliniată şi de preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano.

„1 Mai trebuie să devină o zi de reflecţie asupra efectelor negative pe care le are dezbinarea organizaţiilor sindicale”, a precizat Camusso. Alături de secretarul sindicatului CGIL s-au aflat şi liderii sindicatelor CISL şi UIL, Luigi Angeletti şi, respectiv, Raffaele Bonanni, care au acceptat invitaţia de la CGIL, dar au subliniat barierele şi diferenţele care există între sindicatele italiene.

În altă ordine de idei, prim-ministrul Silvio Berlusconi se va întoarce luni în sala de judecată a Tribunalului din Milano pentru a asista la procesul „Mediatrade”, informează cotidianul La Repubblica. Premierul, proprietarul societăţii Mediatrade, este unul dintre cei 11 anchetaţi pentru neregularităţi în cumpărarea drepturilor de autor pentru televiziune.

Potrivit acuzării, aceste drepturi au fost cumpărate la suprapreţ pentru a facilita circulaţia fondurilor ilegale. Luni va fi cea de-a patra apariţie a lui Berlusconi la Tribunalul din Milano unde are patru procese pe rol: Rubygate /acuzat de prostituţie cu minore şi abuz de putere/, Mills /acuzat de corupţie/, Mediaset /acuzat de speculă/ şi Mediatrade.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.