EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Televiziunile vor trebuie să rezerve săptămânal între 30 de minute şi 2 ore pentru emisiuni culturale

0

Televiziunile generaliste şi cele de ştiri trebuie să rezerve săptămânal cel puţin două ore, respectiv o jumătate de oră pentru emisiuni culturale şi educative, au decis, marţi, senatorii din Comisia pentru cultură.

Ei au adoptat cu opt voturi „pentru” şi un vot „împotrivă”, al senatorului Georgică Severin, un raport favorabil la proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 504/2002 a audiovizualului, iniţiat de deputatul PNL Mirel Taloş.

În cadrul dezbaterilor, acesta a spus că modificarea reglementărilor din domeniul audiovizualului este necesară în condiţiile în care „cultura a dispărut” din emisiunile televiziunilor private, fiind înlocuită de emisiunile de divertisment.

El a subliniat că televiziunile şi-au asumat obligaţii de a promova Cultura şi Educaţia, obligaţii pe care nu le respectă. „O televiziune are impact asupra infrastructurii umane a unei ţări. Dacă nu noi, atunci cine îşi asumă răspunderea. Cine îşi asumă răspunderea că peste douăzeci de ani niciun român de pe stradă nu va mai şti cine e Enescu, ci va şti cine e Florin Salam”, a spus Taloş.

Deputatul liberal a arătat că proiectul, care este dezbătut de Senat în calitate de Cameră decizională, are un impact economic nesemnificativ şi că o eventuală propunere legislativă de compensare, de către stat, a pierderii de rating are şanse mici să treacă de Comisia pentru buget.

Vicepreşedintele CNA Ioan Onisei a arătat că punctul de vedere al Consiliului faţă de această iniţiativă legislativă este unul pozitiv şi a subliniat că televiziunile promit, cu ocazia licenţierii, că vor transmite emisiuni culturale şi educative, iar, pe parcurs, vin la CNA pentru modificarea acestor grile, Consiliul fiind în imposibilitate de a împiedica acest lucru.

Reprezentantul CNA a susţinut că o astfel de modificare legislativă nu presupune o ingerinţă editorială şi a precizat că libertatea de exprimare nu e absolută. „Nu cred că se pune problema încălcării libertăţii de exprimare şi a autonomiei de tip editorial”, a spus Onisei.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.