Tribunalul suprem lasă Bildu în afara scrutinului din 22 mai

Tribunalul Suprem a decis să nu permită candidaţilor platformei electorale Bildu, apropiate stângii radicale basce, să participe la alegerile locale ce vor fi organizate în Navarra şi Ţara Bascilor, din cauza legăturilor acesteia cu separatiştii basci şi anturajul ETA, constituit mai ales din reprezentanţii Batasuna (aripa politică a organizaţiei teroriste, scoasă în ilegalitate în 2003, n.r.), anunţă luni cotidienele spaniole.

Tribunalul Suprem lasă pe dinafară Bildu, anulând legitimitatea tuturor listelor sale de a participa la alegeri, anunţă cotidianul El Pais, după ce nouă magistraţi din cei 15 au înclinat balanţa şi au decis excluderea tuturor candidaturilor pe care coaliţia electorală dorea să le prezinte la alegerile municipale din 22 mai.

Tribunalul Suprem scoate Bildu în ilegalitate pentru că vede Batasuna în spatele acestei platforme, informează la rândul său şi cotidianul El Mundo. Acesta precizează că instanţa a blocat participarea la următoarele alegeri pentru 254 de liste electorale ale Bildu, considerând că acestea urmăreau să fie un instrument al Batasuna.

Tribunalul închide şi pentru Bildu calea către urne, titrează şi cotidianul ABC, tot cu referire la decizia instanţei, de a interzice participarea listelor coaliţiei la următoarele alegeri locale.

Tribunalul Suprem consideră că această coaliţie este folosită de Batasuna, scrie la rândul său şi La Razon, amintind totodată că decizia a fost luată cu aceeaşi majoritate cu care aceeaşi instanţă a decis excluderea noii formaţiuni politice a stângii radicale basce, Sortu, de la acelaşi scrutin, din 22 mai. Cotidianul spaniol observă astfel că istoria s-a repetat la nici 36 de zile de când instanţa a blocat calea Sortu către participarea la alegeri.

Tribunalul Suprem interzice Bildu să se prezinte la alegeri, relatează şi cotidianul catalan El Periodico, şi informează că votul asupra acuzaţiilor aduse coaliţiei formate din Eusko Alkartasuna şi Alternatiba a fost decis cu nouă voturi pentru ilegalizare, împotriva a şase.

Cotidianul menţionat preia poziţia guvernului central, la aflarea veştii, care şi-a exprimat respectul pentru decizia instanţei, şi mulţumirea că aceasta a luat în consideraţie argumentele instituţiei avocaturii poporului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.