Turnul din Pisa poate fi vizitat din nou, după ample lucrări de renovare

Faimosul turn înclinat din Pisa poate fi vizitat din nou. După 20 de ani, cât au durat lucrările de stabilizare, el este considerat destul de solid ca să poată suporta greutatea turiştilor, scrie site-ul lesquotidiennes.com.

Construcţia turnului a început în 1173 şi a continuat ( cu două mari întreruperi ) pe parcursul a două sute de ani, scopul fiind acela de a se respecta cât mai fidel proiectul original, al cărui arhitect este necunoscut.

În afară de frumuseţea sa, turnul este faimos prin înclinaţia care a tot sporit de-a lungul timpului, din cauza solului de proastă calitate. El are o înălţime de 55,86 m pe partea înclinată şi 56,70 m pe cealaltă latură. Greutatea lui este estimată la 14.500 tone. Înclinaţia turnului faţă de axa verticală este de 5,5 grade, ceea ce înseamnă o deplasare a centrului de greutate la nivelul bazei de 4,5 m.

Datorită importanţei sale pentru industria turismului din Pisa, guvernul italian s-a implicat serios în ultimele lucrări de consolidare care au început în 1990, datorită cărora se speră ca durata vieţii monumentului istoric să fie prelungită cu 300 de ani.

Din păcate, un eveniment tragic a marcat primele zile în care turnul a fost redeschis vizitatorilor, după amplele lucrări de renovare: un olandez de 21 de ani s-a sinucis vineri aruncându-se de la nivelul al patrulea al celebrei clădiri. El a escaladat grilajul de fier şi s-a aruncat în gol.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.