UE se închide în faţa imigraţiei

Uniunea Europenă, care începe să iasă din criza economică dar se confruntă acum cu o ameninţare a mişcărilor populiste sau direct xenofobe, va încerca miercuri 4 mai să împuşte doi iepuri dintr-un singur foc când Comisia Europeană îşi va prezenta revizuirea noii reglementări a Europei fără frontiere: un nou Tratat Schengen cu mai puţină solidaritate şi o întărire a blindajului pentru combaterea imigraţiei ilegale, notează luni ziarul La Razon.

Cei aproximativ 26.000 de imigranţi economici şi refugiaţi politici, veniţi în principal din Italia după revoltele din nordul Africii, au afectat grav echilibrul fragil şi solidaritatea europenă în domeniul migrator şi au plasat între corzi controlul frontalier al spaţiului Schengen, gândit pentru vremuri de stabilitate.

Potrivit comunicatului pe care îl va prezenta marţi Comisia – din care ziarul La Razon a obţinut câteva extrase – ‘UE se confruntă cu provocări serioase în dezvoltarea politicii sale migratorii. Vulnerabilitatea unor secţiuni ale frontierelor externe este un exemplu clar, precum sudul Mării Mediterane’.

Şi pentru a asigura că ‘ameliorarea mobilităţii nu subminează securitatea frontierelor externe’, executivul comunitar propune reintroducerea controalelor frontaliere în interiorul UE când un stat membru nu îşi îndeplineşte obligaţiile privind controlul frontierelor externe, sau când acestea sunt supuse unei mari presiuni neprevăzute ca urmare a unui eveniment extern’.

Potrivit Comisiei reintroducerea controalelor se va utiliza ca ‘ultim recurs şi în situaţii cu adevărat critice’, în mod temporar şi în coordonare cu statele membre, ‘până la adoptarea altor măsuri relevante de stabilizare a situaţiei la frontiera externă’.

Totuşi, blocarea frontierei cu Italia la care a recurs Parisul în aprilie, invocând cele două excepţii de la spaţiul Schengen (‘ameninţarea faţă de securitatea publică’ şi posibilitatea de a fi

capitalele cele care să decidă când este vorba de ‘situaţii critice’) prevestesc un război iminent între partenerii din centrul şi nordul Europei cu cei din sud care primesc cea mai mare povară migratorie. Documentul pledează pentru o decizie bazată pe un ‘răspuns comunitar’ şi un rol de arbitru al Comisiei. Se recunoaşte că UE nu este suficient de echipată pentru a ajuta statele membre /mediteraneene/ mai expuse mişcărilor migratorii.

Pentru a contracara un eşec anunţat, pe lângă controalele interne, Comisia propune majorarea fondurilor de asistenţă, în prezent ‘neadecvate’, pentru membrii care o solicită. Şi posibilitatea de a crea ‘un sistem european de grăniceri’, fără să aibă obligatoriu o administraţie centralizată, dar cu capacităţi şi standarde comune.

Pentru a spori blindajul, Comisia vizează întărirea Agenţiei Frontex de gestionare a frontierelor; un angajament de repatriere când vor fi semnate acorduri cu terţe ţări ‘o mai mare fermitate şi eficienţă’ faţă de imigraţia ilegală prin politici de repatriere forţată şi o coordonare sporită la nivel european.

In 2009, Cei 27 au arestat 570.0000 de persoane (cu 7% mai puţin decât în 2008) şi au repatriat 250.000 (cu 4,5% mai mult decât în 2008). Comisarul european al Internelor, Cecilia Malmström, sprijină cererea Italiei şi Franţei de a revizui Tratatul de la Schengen.

Sarkozy şi Berlusconi vor să torpileze mobilitatea internă şi vor poziţii mai dure împotriva imigraţiei: Sarkozy pentru alegerile de anul viitor, iar Berlusconi pentru şantajul Ligii Nordului.

Nu sunt singurii: sfârşitul multiculturalismului proclamat de Marea Britanie şi Germania, succesul discursului antimusulman la Berlin, greutatea partidelor antiimigraţie din Danemarca, Olanda, Austria sau Ungaria şi victoria politicii xenofobe a verzilor finlandezi, arată un reviriment al discursului xenofob în Europa.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.