Valeriu Tabără: Aplicarea unei TVA reduse pe produsul brut conduce la o creştere a cererilor de rambursare

Aplicarea unei Taxe pe Valoare Adăugată (TVA) reduse la principalele produse agricole şi alimente, dar numai la produsul brut, poate conduce la o creştere a cererilor de rambursare de TVA, a declarat luni ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, în plenul Senatului, la dezbaterea moţiunii simple „Agricultura falimentară, dar politizată”, depusă de opoziţie.

„Subiectul reducerii TVA la principalele produse agricole şi alimente este în dezbatere publică încă din anii 2005-2007.

Şi atunci, şi acum considerăm că propunerea de aplicare a bazei de impozitare căreia i se aplică o cotă redusă de TVA de 5% pentru sectoarele menţionate ar putea avea ca efect reducerea corespunzătoare a preţurilor de vânzare cu amănuntul la produsele respective doar dacă ar fi aplicată pe întreaga filieră de produs, de la produsul primar la cel procesat. Î

n caz contrar, TVA-ul dedus numai pe produsul brut poate conduce la o creştere a cererilor de rambursare de TVA sau la facilităţi de finanţare în sectoarele de procesare pe seama diferenţei de cote de TVA la materiile prime în cauză, în comparaţie cu produsele procesate din acestea”, a explicat Tabără.

În ceea ce priveşte scumpirea inputurilor, Valeriu Tabără a precizat că aceasta este problema întregii economii naţionale, nu numai a agriculturii, şi preocupă actuala guvernare.

Un exemplu în acest sens îl constituie ajutorul care se acordă la motorina utilizată în agricultură, din care statul suportă un sfert din preţul plătit la pompă determinat pe litrul de motorină utilizat în diversele sectoare ale agriculturii.

Referindu-se la creşterea evaziunii fiscale în domeniu, menţionată în moţiunea simplă depusă de opoziţie, ministrul Agriculturii a subliniat că această problematică se află în atenţia conducerii MADR.

„În limita competenţelor stabilite prin legislaţia în vigoare, atât structurile centrale, cât şi cele teritoriale cu atribuţii în domeniu desfăşoară acţiuni permanente de control şi verificare a operatorilor economici de pe întreaga filieră de produs (producător – depozitar – comerciant – procesator)”, a spus şeful de la Agricultură.

El a adăugat că, începând cu anul 2010, inspectorii direcţiilor pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti au efectuat o serie de controale în echipe mixte constituite din inspectori de la Poliţie, Garda Financiară judeţeană şi Direcţiile Judeţene de Drumuri şi Poduri, în cadrul acţiunii „Planul Silozul”. Inspectorii Direcţiilor pentru Agricultură judeţene au efectuat 2.481 controale, fiind verificate 977 de depozite de cereale, 337 de societăţi care procesează cereale (mori), 922 de unităţi de comercializare a pâinii şi 245 de producători agricoli (persoane fizice şi juridice).

„Luând în considerare amploarea acestui fenomen, MADR susţine iniţiativele legislative care au ca scop reducerea evaziunii fiscale şi continuarea acţiunilor de control în teren menite să conducă la reducerea acestora”, a subliniat ministrul Agriculturii.

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.