Viceprimar din judeţul Mureş şi soţia sa, trimişi în judecată de DNA pentru fraudarea fondurilor europene

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată a viceprimarului comunei Apold, din judeţul Mureş, şi a soţiei sale, patron al unei societăţi comerciale, pentru fraudare de fonduri europene.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marţi au fost deferiţi justiţiei Nicolae Goga, viceprimar al comunei Apold, pentru conflict de interese în formă continuată (3 acte materiale) şi două infracţiuni de complicitate la folosire sau prezentare de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general consolidat al comunităţii europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, ambele în formă continuată, şi Maria Goga, asociat unic şi administrator la SC ‘Agromiro’ SRL Daia.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în cursul anilor 2007 şi 2009 inculpatul Goga, în calitate de viceprimar, a ajutat-o pe soţia sa, Goga Maria, să obţină în mod nelegal fonduri europene acordate prin schemele de sprijin pe suprafaţă.

„Astfel, Nicolae Goga şi soţia sa au încheiat mai multe contracte de închiriere a unor terenuri agricole situate pe raza comunei Apold şi aflate în patrimoniul Consiliului Local Apold cu încălcarea prevederilor legale referitoare la conflictul de interese privind aleşii locali, motiv pentru care toate aceste acte sunt nule.

În plus, acesta a pus la dispoziţia soţiei sale, Maria Goga, formularele de cerere de plată directă pe suprafaţă şi documentele anexate la acestea, i-a acordat consiliere în domeniul accesării fondurilor APIA şi s-a deplasat la sediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Mureş – Centrul Local Sighişoara, unde a reprezentat-o pe Maria Goga fără a deţine mandat special în acest sens”, susţin procurorii.

În acest context, în perioada 2007-2010, inculpata Goga, în calitate de persoană fizică, a depus la APIA – Centrul Judeţean Mureş patru cereri de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă folosind declaraţii şi documente false, inexacte sau incomplete.

„Prin cererile depuse, inculpata a solicitat fonduri europene pentru suprafaţa de aproximativ 44 de hectare de teren agricol situat pe raza comunei Apold în condiţiile în care terenurile respective nu erau utilizate de Maria Goga în calitate de persoană fizică, iar pentru anii 2009 şi 2010 a prezentat contractele de închiriere a acestor terenuri care sunt nule din motivele descrise mai sus.

În această modalitate, inculpata a obţinut fonduri europene în sumă de pste 102.000 lei”, se mai arată în comunicat.

DNA precizează că, în plus, în aceeaşi perioadă, de această dată în calitate de administrator la SC ‘Agromiro’ SRL, societate care are ca principal obiect de activitate creşterea animalelor, Maria Goga a depus la APIA Mureş cereri de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă folosind contractele de închiriere încheiate în mod nelegal cu soţul său.

Sursa citată menţionează că astfel Maria Goga a obţinut în mod nelegal fonduri europene în valoare de aproximativ 16.000 lei.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Mureş s-a constituit parte civilă cu suma totală de aproape 118.000 lei, echivalentul a aproximativ 30.000 euro, iar în vederea recuperării acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unei case aparţinând soţilor Goga.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Târgu Mureş.

Citește și
1 Comentariu
  1. LALU spune

    Viceprimarul Goga Neculae sustinut de actualul primar Bizo Sorin, sustin ca deocamdata guverneaza prezumtia de nevinovatie, pana la pronuntarea unei sentinte de judecata definitiva si irevocabila.
    Acestia incheie in continuare contracte false amicilor si celor care i-au sustinut in campania electorala – contracte care au drept scop obtinerea de subventie de la U.E.
    Oare cum e rasplatita aceasta munca grea de a incheia contractele? Oare cum se imparte subventia de 20 miliarde lei vechi? Nu am vazut nici o stana model, cu toate ca un cioban de pe raza comunei Apold a beneficiat de 2 miliarde lei vechi. Bine si-a facut casa si gip. Asteptam finala. Bafta baieti.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.