CE BENEFICII vom avea de pe urma scutului american antirachetă, după opinia guvernanţilor

0

Oficiali români şi americani au participat, marţi (3 mai), la o ceremonie oficială la Deveselu, în judeţul Olt, locul unde vor fi amplasate elemente ale scutului antirachetă american.

Şeful Statului Major General al Armatei României, general-maior Şefan Dănilă, a făcut, cu acest prilej, o scurtă prezentare a viitorului scut antirachetă.

El a subliniat importanţa amplasării în ţara noastră a elementelor sistemului antirachetă, afirmând că aceasta va spori securitatea împotriva ameninţărilor reprezentate de rachetele cu rază scurtă sau medie de acţiune.

Preşedintele Traian Băsescu a anun­ţat ieri decizia istorică a României de a accepta pe teritoriul său lansatoare americane de rachete inter­cep­toare care vor fi folosite în cazul unui atac cu rachete cu rază lungă de acţiune dinspre Est înspre Vest.

Aceasta înseamnă participarea directă a României la scutul american antirachetă.

România devine astfel o pavăză a Vestului şi unul dintre aliaţii-cheie ai SUA în lume. Aceasta poate însemna un flux masiv de investiţii americane, atrase de garanţiile de securitate astfel create.

Vor fi 24 de lansatoare de rachete interceptoare care vor fi amplasate la Deveselu, în judeţul Olt, lângă Caracal şi la circa 220 km vest de Bucureşti.

La ceremonia de la Deveselu au fost prezenţi secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu şi subsecretarul de stat al SUA Ellen Tauscher, şefii delegaţiilor României şi Statelor Unite care negociază Acordul privind amplasarea pe teritoriul ţării noastre a unor elemente ale sistemului american de apărare antirachetă.

Cheltuielile pentru realizarea sistemului de apărarea antirachetă la Deveselu vor fi suportate de SUA şi, potrivit subsecretarului de stat Ellen Tauscher, acestea se ridică la 400 de milioane de dolari, la care se adaugă câte 20 de milioane de dolari anual pentru operare. Sumele nu includ şi costul rachetelor.

Sistemul antirachetă american va fi amplasat la baza aeriană Deveselu, din judeţul Olt, a anunţat, marţi, preşedintele Traian Băsescu, după ce luni a avut loc o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Baza militară de la Deveselu, judeţul Olt, la graniţa cu Bulgaria, nu mai este operaţională şi deţine o structură militară redusă şi a fost desfiinţată în anul 2002. Aeroportul militar se întinde pe o suprafaţă de 500 de hectare şi se află într-o stare bună.

Participarea României presupune amplasarea de interceptori tereştri şi a unui sistem radar destinat dirijării acestora, se arată în dosarul de presa întocmit de MAE pe tema scutului.

Sistemele radar destinate descoperirii ţintelor vor fi găzduite de alte state.

Implicarea României va avea loc în etapa a II-a şi presupune găzduirea de interceptori tereştri, adică rachete de interceptare SM-3 (Standard Missile 3) tip Block 1B. Site-ul din România va deveni operaţional la orizontul anului 2015.

România nu trebuie nici să cumpere rachete interceptoare SM-3, nici să plătească pentru instalarea sau amenajarea locaţiei propriu-zise a acestora pe teritoriul României. Cheltuielile pentru realizarea sistemului EPAA sunt suportate de către SUA. România va pune la dispoziţie locaţia pentru interceptori.

Orice alte eventuale costuri vor face obiectul negocierii bilaterale.

Operaţionalizarea cât mai rapidă a sistemului antirachetă va întări securitatea naţională atât direct, prin protecţia pe care o asigură întregului teritoriu naţional, cât şi indirect, deoarece sistemul va avea un rol important de descurajare, în măsură să diminueze riscurile legate de eventuale atacuri cu rachete balistice.

Funcţionarea facilităţii de interceptori nu influenţează negativ mediul înconjurător şi nici sănătatea publică. Nu sunt afectate nici activităţile, viaţa sau sănătatea oamenilor, nici animalele sau culturile agricole.

Interceptorii care vor fi instalaţi nu au încărcătură explozivă şi nu sunt purtători ai unor încărcături periculoase (nucleare, biologice sau chimice). Ei sunt proiectaţi să distrugă rachetele ostile prin forţa impactului (forţă cinetică).

Sistemul antirachetă EPAA este un sistem strict defensiv, neîndreptat împotriva cuiva anume. El apără împotriva oricărui atac, din partea oricui, cu rachete cu rază scurtă sau medie de acţiune sau, în faza finală, intercontinentale.

Obiectivul principal al acestui sistem este de a consolida securitatea colectivă a NATO şi a României. Desigur, o ţară care prezintă un nivel crescut de securitate are şi oportunităţi sporite de dezvoltare economică. În plus, un alt beneficiu de natură economică va decurge din dezvoltarea Parteneriatului strategic cu SUA.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.