Actorii Lari Georgescu şi Emilia Borbely, laureaţii ediţiei a VI-a a Festivalului „Gala Star”

Actorul bucureştean Lari Georgescu şi actriţa Emilia Borbely, din Timişoara, au câştigat Marele Premiu al Galei Star, singurul festival-concurs din România deschis prezentării scenice de recitaluri dramatice, eveniment organizat, în parteneriat, de Teatrul Municipal „Bacovia”, Primăria şi Consiliul Judeţean Bacău.

Lari Georgescu, absolvent al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, a câştigat, necondiţionat, publicul cu spectacolul intitulat „L-V:8-16” de Rodrigo Garcia şi Ioana Păun, cea care a semnat şi regia.

Un monolog foarte trist despre „dresura” educaţională, idioţenia unui sistem abrutizant, ratare, rutină, exasperare existenţială, mizerie, singurătate, furie, cu trimiteri foarte exacte şi la actualitatea românească. Actorul a făcut uz de tot farmecul lui, cu mare aplomb a interacţionat cu spectatorii, culegând o mulţime de aplauze.

Prezentându-şi spectacolul „Mady-Baby”, povestea unei tinere fără inhibiţii, într-un spaţiu neconvenţional – un microbuz cu 17 locuri care a circulat pe toată durata de 80 de minute a recitalului şi câteva opriri în staţii de autobuz din Bacău – Emilia Borbely, actriţă a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely””, a impresionat prin naturaleţea şi bucuria interpretării.

De asemenea doi actori, germanul Georg Peetz, care a adus în atenţia publicul spectacolul „Contrabasul”, de Patrick Suskind, autorul cunoscutului roman „Parfumul”, şi macedoneanul Filip Ristovski, ce a readus în atenţie, prin spectacolul „Nijinski”, epoca pariziană a cunoscutului balerin rus, au primit „Premiul one-man-show”. „Premiul one-women-show” a revenit actriţei Alina Berzunţeanu, din Bucureşti, pentru punerea în scenă a recitalului „9 grade la Paris”.

Juriul ediţiei a VI-a a acestei manifestări teatrale, în componenţa căruia s-au aflat actriţele Draga Olteanu Matei şi Adriana Trandafir, precum şi regizoarea Alice Barb, şi-a explicat decizia prin „numărul mare de spectacole de calitate” înscrise în competiţia teatrală.

„Am fost la multe festivaluri, am făcut parte din multe jurii, dar nu mi s-a mai întâmplat, niciodată, ca în fiecare zi să schimb lista premianţilor. Rând pe rând, a fost fiecare participant câştigător şi, rând pe rând, altcineva a luat locul întâi.

Noi am ales să premiem emoţia. Competitorii m-au emoţionat, deşi asta se întâmplă din ce în ce mai rar şi din ce în ce mai greu. M-au ajutat şi, probabil, după reacţia sălii, au ajutat şi publicul să ne cunoaştem pe noi înşine mai bine. Le mulţumesc tinerilor actori că luptă cu urâţenia acestor vremi şi ne tonifică viaţa, ne oferă speranţă”, a explicat decizia juriului, regizoarea Alice Barb.

Câştigătorii Marelui Premiu au primit câte 1.500 de euro, iar ceilalţi laureaţi câte 750 de euro.

Un juriu format din elevi a acordat, la rândul său, „Premiul de popularitate Ştefan Iordache”, primit la actuala ediţie de clujeanca Giorgiana Elena Popan şi Lari Georgescu.

Câte o „Diploma de excelenţă” a fost acordată Teatrului Municipal „Bacovia” şi directorului Adrian Gazdaru de către Vlad Vasiliu, directorul Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, din Galaţi, „în semn de apreciere pentru organizarea Festivalului Internaţional al Recitalurilor Dramatice Gala Star”.

În premieră faţă de ediţiile anterioare, Gala Star a inclus pe lângă recitalurile extraordinare susţinute în afară de concurs de cunoscutele actriţe Florina Cercel, Carmen Trandafir, Victoria Cociaş şi Anca Sigărtău şi un spectacol oferit de un fost câştigător Adrian Vancica, cel ce obţinuse Marele Premiu în anul 2006.

„Un oraş cum este Bacău, cu un teatru profesionist ce are mai mult de o jumătate de veac de existenţă, cu un public format, avea nevoie de cel puţin o manifestare de artă scenică, de anvergură naţională şi internaţională.

Iniţiată în urmă cu şase ani, Gala Star oferă, iată, recompensa, o competiţie în care actori şi spectatori au trăit, contopiţi într-o mare familie, emoţiile inevitabile oricărei competiţii, dar şi minunata şi inteligenta oferă culturală. Asta în pofida situaţiei financiare cam încercănate de griji”, a declarat,  primarul municipiului Romeo Stavarache.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.