Afacere de succes a unui agricultor francez în România

Agricultorul francez Michel Créteur, în vârstă de 61 de ani, şi-a propus să câştige pariul cu Politica Agricolă Comună /PAC/. Face agricultură şi în România, la Mircea Vodă, şi în Franţa, la Chémery-sur-Bar, în departamentul Ardennes (nord-est), informează un articol publicat marţi pe site-ul de informaţii agricole, www.terre-net.fr.

În România, totul este mai mare de zece ori: numărul de hectare, efectivul de salariaţi, volumul recoltelor, iar PAC nu constituie un obstacol în exercitarea activităţii agricole. În Franţa, fiul lui Michel, Olivier, care se ocupă de exploataţia de la Chémery-sur-Bar, trebuie să facă faţă unui mare număr de constrângeri.

În România, Michel Créteur, cei patru asociaţi ai săi şi cei 32 de salariaţi cultivă cereale în judeţul Constanţa, la Mircea Vodă, pe o suprafaţă de 2.630 hectare date în arendă de peste o mie de proprietari. „Suma de 80 de euro pe hectar plătită pentru terenurile arendate este tentantă pentru proprietarii de pământ agricol”, afirmă Michel.

De la aderarea României la Uniunea Europeană, în 2007, nu se mai cultivă soia modificată genetic, rezistentă la erbicide. „Era cultura care se potrivea cel mai bine acestor terenuri. Am fi putut recolta 4 t/ha de seminţe. (…) În afara faptului că îmbogăţeşte solul în azot, această cultură limitează numărul de intervenţii şi consumul de motorină”, adaugă Michel.

Reforma PAC post 2013 anunţă sfârşitul dispozitivelor de asistenţă pentru investiţii, aplicate înainte de aderarea României la UE (fondurile Sapard înlocuite cu Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală – FEADR, apoi Fondul European de Dezvoltare Regională – FEDR).

Aceste sisteme au fost esenţiale pentru Michel, permiţându-i să facă o unitate de producţie viabilă şi să achiziţioneze mai multe echipamente subvenţionate cu 50%. Silozul de 7.000 de tone (965.000 euro), aflat în construcţie, va fi ultima realizare subvenţionată în acest mod. Din 2007, Michel foloseşte ajutoarele PAC (circa 110 euro/ha în 2010) pentru sprijinirea investiţiilor. Ele se substituie celor acordate de FEDR, dar sumele sunt mai puţin importante.

După 2013, armonizarea ajutoarelor PAC şi majorarea sumelor acordate ca urmare a acestui fapt în România vor compensa reducerea aşteptată a subvenţiilor pentru irigaţii, alocate de guvernul român.

„Suma de 150 euro/ha ar compensa pierderile de venit”, estimează Michel care şi-ar dori o PAC post 2013 prevăzută cu un al doilea pilon puternic, pentru ca regiunile rurale să beneficieze de mijloace de investiţii în infrastructuri atrăgătoare.

„Trebuie, de asemenea, să refacem un mediu distrus de 50 de ani de colectivizare, să reîmpădurim şi să replantăm arbuşti pentru a opri deşertificarea ameninţătoare”, adaugă acesta. Până acum, PAC, aşa cum este aplicată în România, nu a fost un obstacol în calea dezvoltării afacerii lui Michel. „Există controale, dar nu aşa de excesive ca în Franţa”, precizează el.

Societatea lui este în România, dar sediul decizional este în Franţa, multe tranzacţii fiind hotărâte de acolo, de unde sunt importate materialele folosite în România. Până acum, profitul a fost reinvestit în întregime.

De asemenea, profitând de oportunităţile oferite de „piaţa Mării Negre”, cerealele produse pe exploataţia lui Michel sunt vândute „la poarta fermei”, cu camionul, în întreaga zonă. Cea mai mare parte sunt exportate în Turcia. În viitorul apropiat, ferma va fi conectată la reţeaua feroviară din apropiere.

La ferma din Chémery-sur-Bar, Olivier Créteur se ocupă de afacerea familiei. El s-a instalat în urmă cu trei ani la o fermă care se întinde pe o suprafaţă de 145 ha, în apropierea celei a familiei sale şi acum el cultivă, împreună cu tatăl său 330 ha. Dar acolo, obstacolele sunt mai numeroase. „Agricultura franceză s-a mondializat cu constrângeri „franco-franceze””, afirmă Michel.

„Există tendinţa de a transforma zonele rurale în zone protejate, ceea ce le creează agricultorilor o stare de nesiguranţă. Este greu de înţeles care trebuie să fie locul agriculturii în societate, deoarece semnalele trimise sunt foarte contradictorii”, spune el.

„Vina este mai degrabă a guvernului francez. PAC este aceeaşi în Franţa, ca şi în România, doar că sunt o mulţime de constrângeri în plus şi foarte multe controale. Şi cea mai mică operaţiune funciară est extrem de complicată aici, în timp ce la Mircea Vodă, se facilitează schimburile de parcele”, precizează Olivier Créteur.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.