Agenţia de Monitorizare a Presei a decernat Premiile FreeEx 2011

Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP) a decernat, marţi seară, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, Premiile FreeEx 2011.

„Am ales din noianul de întâmplări triste pentru ziarişti din anul 2010, dar şi dintre cele care au însemnat curaj al unor promotori ai libertăţii de exprimare, cinci episoade. Cred că sunt trei de rău şi două de bine.

Cel mai important episod negativ care se detaşează din istoria anului trecut rămâne, totuşi, faptul că la nivelul CSAT s-a consacrat ideea că o campanie media poate pune în pericol siguranţa naţională, ceea ce este, din punctul nostru de vedere, inadmisibil (…) Pe lângă asta, mai sunt nişte premii date iniţiatorilor unor legi ale presei”, a declarat preşedintele AMP, Mircea Toma.

La categoria „Legi ale presei”, CSAT a obţinut premiul „Fugărim presa pentru Securitatea României şi pentru liniştea domniei sale”.

„Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a descoperit anul trecut cine ameninţă siguranţa României: campaniile media”, se arată în documentul Agenţiei de Monitorizare a Presei (AMP) care îi prezintă pe câştigătorii premiilor FreeEx 2011.

La aceeaşi categorie, parlamentarii Ioan Ghişe şi Silviu Prigoană au câştigat premiul „Nici parlamentarii nu se testează, nu-i aşa?”.

„Iniţiativele celor doi temerari ai gândirii demonstrează că România este o ţară în care libertatea de exprimare legislativă a parlamentarilor este lipsită de orice control intelectual”, se arată în documentul AMP referitor la premii.

Potrivit acestuia, senatorul Ioan Ghişe a lansat un proiect de lege a presei care propunea atestarea jurnaliştilor prin legitimaţii de presă obligatorii, controlul psihologic al acestora o dată la trei ani şi diferite alte soluţii de tip „adio, presă”, iar „neobositul” deputat Silviu Prigoană a lansat cel puţin două proiecte de lege pentru liniştirea presei: unul care propunea trecerea TVR Internaţional sub controlul MAE, celălalt trecea presa scrisă şi online sub controlul CNA.

„Personal, împărtăşesc viziunea în privinţa consacrării profesiei de jurnalist ca profesie vocaţională. Vă recomand călduros tuturor celor prezenţi să faceţi minimul efort de a citi în amănunt atât proiectul de lege, cât şi expunerea de motive şi atunci veţi constata că, de fapt, premiul este parţial dat eronat, pentru că este vorba de o lege a unei profesii şi nu despre o lege a presei.

Surpriza este că acum, când vorbim, este în vigoare Legea presei nr.3, din 1974, din timpul comunismului, neabrogată”, a declarat Ioan Ghişe, cu prilejul primirii premiului.

El a spus că în România lipseşte definit juridic conceptul de jurnalist.

„Când veţi citi proiectul de lege veţi vedea că dracul nu e aşa de negru după cum v-a fost spus”, a adăugat Ghişe.”Ca să poată otrăvi Ardealul cu cianura, compania Roşia Montană Gold Corporation a otrăvit industria media cu cash.

Pentru că a scos presa din foame pe timp de criză, dar şi pentru că a îndopat-o cât să nu mai vorbească, se acordă companiei aurarilor, ca premiu, un monumental loc de veci în galeriile romane de la Roşia Montană”, se arată în documentul AMP privind categoria „Ajutor de neuitat”.

Premiile FreeEx 2011 cuprind şi premianţi ai libertăţii de exprimare. La categoria „Whistleblowers”, Wikileaks şi Julian Assange au obţinut premiul ”Dracula”.

„Wikileaks şi cofondatorul său, Julian Assange, au reuşit în ultimii ani să expună public grave încălcări ale drepturilor omului comise de guverne/forţe armate/servicii ale mai multor ţări care se pretind campioni ai democraţiei.

Guvernele s-au enervat atât de tare, încât în 2010 şi-au abandonat total pretenţiile de promotori ai valorilor democratice şi au declanşat cea mai mare vânătoare globală din istorie contra unui mesager de informaţii de interes public”, relevă sursa citată.

Nu în ultimul rând, la categoria „Tânăr, dar fotograf”, elevul Tudor Platon a câştigat premiul „Bomba Molotov în Fotografie” pentru proiectul „Elev în clasa a XII-a”, „adevărată ameninţare la adresa sistemului de învăţământ”.

Tudor Platon s-a înscris la concursul „Grădiniţa de Fotografie Documentară Oskar”, cu fotografii în care a arătat limpede ce înseamnă viaţa unui licean din clasa a XII-a, prin aceasta alegându-se cu o „exmatriculare transformată în transfer forţat”, la fel ca şi alţi cinci colegi folosiţi ca „modele internautice, fumătoare şi jucătoare de cărţi”.

Printre cei prezenţi la eveniment s-au numărat preşedintele Senatului, Mircea Geoană, consilierul prezidenţial Peter Eckstein Kovacs şi Cristi Danileţ, membru în Consiliul Superior al Magistraturii.

Mircea Geoană şi-a exprimat opinia că presa din România este în mare măsură liberă, dar nu este întotdeauna independentă.

„Cred că ce s-a întâmplat în ultima perioadă şi devine, din păcate, o practică – o presiune uneori prea mare a proprietarilor de presă asupra independenţei editoriale a ziariştilor – trebuie combătută cu multă fermitate, aşa cum cred că un exces de reglementare nu face bine. Asta nu înseamnă că iniţiativa pe care colegul şi prietenul meu Ioan Ghişe (…) a propus-o a avut ceva malign sau un gând ascuns”, a declarat Mircea Geoană.

El consideră că Ioan Ghişe este un „băiat bun” şi le-a spus ziariştilor să nu-l „demonizeze”.

„O lege înseamnă, în cele din urmă, reglementare, deci, din punctul meu de vedere, vă stăm la dispoziţie şi eu, şi echipa mea, pentru a putea să mergem mai departe, dar în primul rând, mai important decât orice este să aveţi voi încredere în forţa şi talentul vostru”, a adăugat Geoană.

Peter Eckstein Kovacs crede că presa din România este liberă în bună parte.

„Cred că influenţe politice majore nu sunt asupra presei, ceea ce e ‘ochiul dracului’, care este prezent şi în presă şi care poate că afectează libertatea unora dintre jurnalişti, în sensul că trăim din bani şi atunci mai scriem şi ceea ce ni se cere”, a declarat Peter Eckstein Kovacs.

Cristi Danileţ a afirmat că este un susţinător al libertăţii de exprimare pe considerentul că fără o presă liberă şi o justiţie independentă nu poate exista o societate democratică.

„Chiar cred într-un parteneriat justiţie şi presă, dar unul bazat pe bună-credinţă între cele două profesii”, a spus Cristi Danileţ.

Pe lângă acordarea Premiilor FreeEx 2011, la evenimentul prilejuit de Ziua Mondială a Libertăţii Presei a fost organizat şi Cheful Presei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.