EUR
4,84 RON
(+0.03%)
USD
4,28 RON
(-0.04%)
GBP
5,41 RON
(+0.08%)
CHF
4,55 RON
(+0.08%)
BGN
2,48 RON
(-0.04%)
BYN
1,77 RON
(-0.8%)
CAD
3,15 RON
(-0.05%)
RSD
0,04 RON
(+0.14%)
AUD
2,98 RON
(+0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.14%)
CZK
0,18 RON
(+0.08%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Americanii au omorât geniul răului. A devenit lumea mai sigură?

Preşedintele SUA Barack Obama a anunţat, într-o declaraţie de urgenţă către naţiune, că „teroristul numărul 1”, principalul inamic al Americii şi al întregii omeniri civilizate, Osama ben Laden, a fost omorât, scriu ziarele moscovite de marţi.

Deşi rolul lui ben Laden în „jihadul mondial” nu trebuie exagerat, moartea sa, în urma unei operaţiuni speciale a Pentagonului şi a CIA, constituie un eveniment la scară mondială, notează Kommersant. Lichidarea persoanei considerate simbol al terorismului internaţional cel mai probabil va diminua puterea acestuia.

Duminică seara, la ora locală 23,33, preşedintele american a anunţat în direct: „Eu pot să comunic poporului american şi întregii comunităţi internaţionale că ben Laden este mort”. El a amintit că Osama ben Laden este responsabil de atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, din SUA, în care şi-au pierdut viaţa peste 3.000 de persoane.

Serviciile secrete americane au obţinut informaţia potrivit căreia cel mai căutat terorist din lume se ascunde în orăşelul pakistanez Abbottabad, la 100 de kilometri de capitala Islamabad, în august 2010.

Americanii au reuşit să „smulgă” informaţia de la emisari ai organizaţiei teroriste Al¬Qaida, prinşi în Afganistan în diferite perioade. Munca serviciilor SUA era îngreunată de faptul că aici sunt dislocate trei unităţi ale armatei pakistaneze şi mai este şi Academia militară a Pakistanului.

Cu toate acestea, potrivit unui înalt oficial din serviciile secrete de la Washington, partea americană nu a informat autorităţile pakistaneze de căutările pe care le efectuează.

Agenţilor americani le-a atras atenţia un complex de locuit, cu o suprafaţă de 1000 de metri pătraţi, la doar 800 de metri de porţile academiei militare. Era de aproximativ opt ori mai mare decât celelalte case din zonă, cu ziduri de 4-6 metri înălţime, cu două intrări bine păzite.

Totuşi casa era oarecum ruptă de lume: nu exista nici telefon, nici conexiune la internet. O altă particularitate sesizată a fost că locatarii complexului nu duceau gunoiul afară, aşa cum făceau ceilalţi locuitori din cartier, ci se pare că îl ardeau individual. Oficial, aici locuiau două familii pakistaneze, totuşi serviciile secrete au reuşit să afle că se afla şi a treia familie – ben Laden cu câţiva membri ai familiei sale, inclusiv cea mai tânără dintre soţii.

Operaţiunea a început în noaptea spre duminică, fiind desfăşurată cu ajutorul a patru elicoptere.

Oamenii din oraş au auzit o explozie puternică în jurul orei locale 01,15, dar au aflat ce s-a întâmplat abia a doua zi. Operaţiunea a durat 40 de minute şi a fost monitorizată de în t imp real de către directorul CIA, Leon Panetta.

Nezavisimaia Gazeta precizează că ben Laden a fost împuşcat în cap, corpul său a fost trimis în SUA. Peste câteva ore, Obama a anunţat că Ben Laden a fost „îngropat în mare”.

Scopul operaţiunii era uciderea „teroristului numărul 1”, dar există informaţia că agenţii aveau ordinul să nu-l omoare, dacă ar fi fost de acord să se predea benevol. Echipa serviciilor americane care l-a ucis pe ben Laden a reuşit să adune informaţii de valoare, despre Al-Qaida, care o va ajuta să ajungă şi la alţi lideri ai acestei organizaţii.

Este puţin probabil ca Barack Obama să aibă vreo consideraţie pentru sărbătoarea de 1 mai, dar în această zi el şi-a făcut un dar regal. Geniul răului, Osama ben Laden, care era de negăsit, a fost brusc trimis pe lumea cealaltă.

„Dar a devenit acum lumea noastră mai sigură sau este vorba doar de moartea unei personalităţi?” – se întreabă publicaţia. „Benladenismul” va trăi şi va învinge până când în lumea islamică nu va apărea un lider spiritual anti-ben Laden, capabil să dea aceloraşi întrebări un alt răspuns, mai puţin sângeros, consideră publicaţia rusă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata