EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(+0.04%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(-0.03%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Biograful pakistanez al lui Ben Laden despre faţa mai puţin cunoscută a liderului terorist

Hamid Mir, directorul ziarului din Islamabad „Ausaf”, este autorul singurei biografii autorizate a lui Ossama ben Laden. Este vorba de o carte de 300 de pagini, scrisă în urma a trei întrevederi, Mir fiind singurul jurnalist care a reuşit să-l vadă şi să-l intervieveze pe Ossama după atentatele din 11 septembrie.

Într-un interviu pentru revista italiană „L’Espresso”, Mir a vorbit despre experienţa sa, despre cartea asupra liderului Al Qaida asasinat şi a prezentat faţa mai puţin cunoscută a acestuia.

„Sunt fiul unui om foarte bogat. Am renunţat la averea mea şi am pornit pe un drum plin de dificultăţi. Nu pentru interesul meu personal, ci pentru a-i apăra pe cei care sunt lipsiţi de apărare”, aşa începe biografia lui ben Laden.

Întrebat cum s-a născut ideea biografiei, jurnalistul pakistanez a precizat că a discutat despre ea în timpul celei de-a doua întâlniri a lor, la 13 mai 1998, după ce l-a intervievat deja în ’97. Era la Kandahar, după dezbateri aprinse.

„Am vorbit timp de şase ore. În final, interviul a fost atât de lung încât am lansat ideea unei biografii. Am început să discutăm şi în cele din urmă a acceptat, cu condiţia să fie o prezentare obiectivă. Titlul, ‘Nu sunt un terorist’ a fost ales de eľ’, a spus Mir, care a ţinut să precizeze că nu se consideră un prieten al lui ben Laden, ci doar un jurnalist.

În carte, Mir prezintă o parte din emigraţia tatălui său Muhammad din Yemen în Arabia Saudită, în 1930, şi relatează despre copilăria lui Ossama, nume ce înseamnă „leu tânăr”. Născut în 1957, al 17-lea copil din 50, a suferit mult după moartea tatălui într-un accident de avion, atunci când avea numai 10 ani. Tatăl i-a spus că dorea foarte mult ca unul din fiii săi să continue lupta împotriva duşmanilor Islamului.

„Eu sunt singurul copil care a realizat visul tatălui”, a spus Ossama. Apoi, a povestit despre universitate, anii petrecuţi în Sudan, Jihadul şi fatwa din 1998, declaraţia de război împotriva SUA.

Având în vedere că este singurul jurnalist care s-a întâlnit cu el după 11 septembrie, L’Espresso l-a întrebat cum trăia. „Ossama era foarte carismatic, simplu şi umil. Se uita mult la televiziunea prin satelit: CNN, BBC şi Al Jazira. Odată, într-una din ascunzători am băut împreună Pepsi Cola.

Dar de atunci, când ne-am reîntâlnit, am băut doar apă şi ceai arab. Adora să mănânce friptură de miel, o devora cu plăcere. Ultima dată am mâncat pâine, unt, gem şi măsline”, a relatat Mir.

Întrebat dacă l-a văzut vreodată înfuriat, jurnalistul pakistanez a precizat că Ossama era întotdeauna foarte măsurat şi controlat. „O singură dată l-am văzut pierzându-şi complet cumpătul: atunci când i-am spus că liderul religios egiptean a afirmat că ideologia lui nu are nimic de-a face cu Islamul. Era furibund şi a urlat: „Istoria este plină de falşi religioşi ca el vânduţi guvernelor”, a povestit Mir.

În ceea ce priveşte întrebările la care nu a vrut să răspundă, biograful lui Ossama a precizat că era foarte reticent în a vorbi despre nevestele şi fiicele sale. Nu a vrut deloc să le spună numele. A devenit tatăl unei fetiţe după 11 septembrie şi i-a dat numele de Safia, acelaşi cu al mătuşii profetului Mohamed, care a ucis mulţi evrei. A avut patru neveste şi 20 de copii, dar familia sa a fost prea mare pentru a se muta cu el şi în mare parte s-a ascuns în alte locuri.

Legat de relaţia sa cu femeile, Mir a relevat că Ossama a avut un devotament fără margini pentru mama sa Alia, o siriană care a fost repudiată de familia ben Laden, el fiind singurul său fiu. A avut o relaţie foarte dificilă cu prima sa soţie, şi ea siriană, care l-a părăsit iar acum locuieşte în Arabia Saudită cu patru fii şi o fiică.

La interviurile acordate jurnalistului pakistanez, alături de Ossama s-a aflat întotdeauna ideologul şi medicul său personal, egipteanul Ayman al-Zawahiri, umbra şi mentorul său. Totodată, în jurul lui erau mereu peste o duzină de războinici arabi. Toţi, inclusiv Ossama erau înarmaţi cu Kalaşnikov.

L’Espresso menţionează că s-a vorbit despre o presupusă tinereţe veselă a lui Ossama la Beirut. Întrebat dacă confirmă acest lucru, Mir a infirmat, precizând că Ossama nu a fost niciodată la Beirut.

A fost student al universităţii din Jeddah, prestigioasa King Abdul-Aziz University, unde şi-a luat diploma în 1981, în Economie şi Drept Public. Acolo i s-a schimbat viaţa. A fost inspirat de profesorul său palestinian Abdullah Azam – fondator al primei reţele internaţionale a Jihadului. El a fost cel care l-a dus în Afganistan, la vârsta de 24 de ani. Era în 1979. Aşa a început viaţa sa de războinic.

Întrebat ce îi plăcea lui Ossama, jurnalistul pakistanez a spus că acesta a trăit ultimii 30 de ani luptând. „A fost total devotat cauzei. Nu avea timp să se distreze. Însă citea şi studia mult. Pe lângă texte sacre, cărţi în limba engleză de politică externă, relaţii internaţionale, tratate de război, istoria terorismului. Iubea poezia şi a scris poezii împotriva Israelului. Cunoştea bine engleza, dar a refuzat să o vorbească considerând-o limba duşmanului său”, a spus Mir.

Dacă era ceva ce-i oferea bucurie, erau caii săi arabi. A fost un călăreţ excelent. În vremuri normale nu renunţa niciodată la echitaţie în fiecare dimineaţă în zori, a dezvăluit Mir.

„Puterea lui cea mai mare a fost răutatea politicii externe americane. Cea mai mare slăbiciune a sa a fost al-Zawahiri. Nu a făcut niciodată un pas fără eľ’, a afirmat biograful lui Ossama.

Ce a însemnat valoarea banului pentru el? Mir a spus că tot ce a avut a cheltuit pentru Al Qaida. „A fost un mare om de afaceri, dar businessul în sine nu l-a interesat niciodată. A cheltuit totul şi a murit fără un dolar, aceasta şi din cauza sechestrărilor”, a precizat Mir.

Întrebat în final de ce a rămas în Pakistan, lângă Islamabad, jurnalistul a comentat: „A iubit moartea şi ştia că va muri luptând. Dar a spus întotdeauna că războiul împotriva Americii nu se va termina odată cu moartea lui”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata