Bogdan Aurescu: Sistemul antirachetă care va fi amplasat la Deveselu nu va avea efecte negative asupra mediului şi populaţiei

Secretarul de stat în MAE, Bogdan Aurescu şi subsecretarul de stat al SUA, Ellen Tauscher, au dat asigurări, marţi, într-o conferinţă de presă, că amplasarea la Deveselu a elementelor de apărare antirachetă americane nu va avea impact negativ asupra mediului, populaţiei sau a culturilor agricole, iar personalul care va lucra acolo îşi va putea desfăşura activitatea în mod normal.

„Această alegere contribuie la creşterea nivelului de securitate al României, SUA şi al aliaţilor din NATO şi la substanţierea parteneriatului strategic între România şi SUA. (…) Este o contribuţie foarte importantă la întărirea rolului şi profilului României la securitate. Amplasarea acestui sistem nu deranjează ci sporeşte securitatea naţională”, a declarat Aurescu.

Ellen Tauscher a declarat că SUA şi România au o relaţie puternică, bazată pe cooperare.

„România este un prieten apropiat şi un valoros aliat NATO. Ţările noastre colaborează în unele dintre cele mai urgente provocări actuale în materie de securitate, precum Afganistan şi Libia. Anunţul pe care l-am făcut astăzi marchează un moment extrem de important atât pentru România şi SUA, cât şi pentru NATO.

România capătă un rol de primă importanţă în noua capacitate de apărare antirachetă a NATO. (…) Amplasamentul oferă de asemenea o nouă misiune şi noi oportunităţi bazei aeriene de la Deveselu şi oraşelor învecinate (…) SUA îşi doresc să continue şi să consolideze relaţia bilaterală cu România în următorii ani, dar şi să lucreze împreună cu România pentru a face NATO mai puternică”, a declarat Ellen Tauscher.

Cheltuielile pentru realizarea sistemului de apărarea antirachetă la Deveselu vor fi suportate de SUA şi, potrivit subsecretarului de stat Ellen Tauscher, ele se ridică la 400 de milioane de dolari plus câte 20 de milioane de dolari anual pentru operare, dar, aceste sume nu includ şi costul rachetelor.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, marţi, după ce luni seara fost convocată o şedinţă a CSAT, că sistemul antirachetă american va fi amplasat la baza aeriană Deveselu, din judeţul Olt.

„Am aprobat ca locul de amplasare al sistemului antirachetă să fie în fosta bază aeriană de la Deveselu din judeţul Olt. Baza aeriană rămâne sub comandă românească, iar parte din suprafaţa bazei va fi utilizată de sistemul antirachetă american.

Comandantul bazei este ofiţer român, nu este vorba de o bază americană, ci de o bază militară a forţelor aeriene române, care este parţial utilizată şi de sistemul antirachetă. Pentru deservirea sistemului antirachetă, la Deveselu vor fi dislocaţi, în medie, circa 200 de militari americani, iar cifra maximă care poate fi atinsă, ca număr de militari dislocaţi, este de 500″, a declarat şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

El a menţionat că din luna februarie a anului trecut, când România a răspuns pozitiv invitaţiei SUA de a fi parte a respectivului program de securitate, s-au desfăşurat analize cu privire la locaţia optimă.

Potrivit şefului statului, au fost analizate mai multe locaţii, fiind necesar să se ţină cont în alegere de circa 120 de parametrii care trebuiau îndepliniţi pentru o astfel de locaţie, pentru ca sistemul să fie în siguranţă.

El a mai subliniat faptul că sistemul antirachetă american este unul defensiv, de apărare a teritoriului României şi al SUA, menţionând că de eficacitatea sistemului beneficiază şi alte ţări.

Băsescu a mai punctat că realizarea sistemului de apărare antirachetă reprezintă o înţelegere bilaterală americano-română.

„La momentul la care statele membre NATO vor dezvolta scutul antirachetă, aşa cum s-a stabilit la ultimul summit de la Lisabona, şi componenta americano-română va fi integrată acestui sistem.

Deocamdată este o tratare bilaterală a sistemului. (…) În opinia mea, cu realizarea acestei componente a scutului antirachetă România se află la cel mai înalt nivel de securitate din istoria ei şi cred că, din acest punct de vedere, putem spune că România şi-a atins un obiectiv important – acela de a-şi garanta securitatea pe termen lung, ci nu conjunctural”, a explicat Băsescu.

El a reiterat faptul că elementele de scut antirachetă nu sunt îndreptate împotriva Federaţiei Ruse.

Localitatea Deveselu este situată la graniţa cu Bulgaria, la o distanţă de 7 km de Caracal, 50 km de Craiova şi 300 km de Bucureşti. Cu o populaţie de peste 3 000 de locuitori, comuna are în componenţa administrativă satele Deveselu şi Comanca, precum şi un cartier de blocuri MAPN.

La 19 martie 1952, pe aerodromul Deveselu şi-a început activitatea Regimentul 206 Aviaţie Vânătoare Tactică (subordonat Diviziei 66 Aviaţie Tactică din zona de operaţii de Sud-Est a Românie).

Aeroportul militar se întinde pe o suprafaţă de 500 de hectare şi se află într-o stare bună.

Baza aeriană nu mai este operaţională, deţinând o structură militară redusă.

A fost desfiinţată în anul 2002 şi transformată în aerodrom de rezervă, fiind menţinută permanent în stare de funcţionare şi folosită pe timp de pace ca aerodrom de ajutor în procesul de instruire, executare de aplicaţii şi exerciţii tactice, precum şi pentru depozitarea de tehnică militară din stocul Forţelor Aeriene.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.