Campanie pentru educarea fetelor în unităţi de învăţământ din toată ţara

Organizaţia ”Salvaţi Copiii” România derulează, în perioada 2 mai – 15 iunie 2011, campania ”Este un drept. Fă-l să fie drept! Educaţie pentru fete şi femei, acum!”, în cadrul Campaniei Globale pentru Educaţie (Global Campaign for Education).

Potrivit unui comunicat remis, miercuri, activităţile de conştientizare şi informare vor avea loc în aproape 1.000 de unităţi de învăţământ din întreaga ţară.

Persoanele de sex feminin sunt mai vulnerabile în faţa fenomenului de trafic de persoane decât cele de sex masculin, potrivit unor statistici ale Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP). Nivelul scăzut de educaţie, foarte multe dintre tinerele traficate având cel mult studii gimnaziale, se corelează cu o vulnerabilitate accentuată în faţa exploatării sexuale în scop comercial şi a exploatării prin muncă.

Analiza specialiştilor ANITP, făcută pe criteriul apartenenţei de gen şi al apartenenţei la grupe de vârstă, arată că din totalul celor 379 de victime identificate, 33% au fost minori (27 de băieţi şi 99 de fete).

Numărul total al minorilor identificaţi (126) în perioada de raportare este de două ori mai mic decât al adulţilor (253 de victime), ceea ce semnalează în continuare amploarea traficului de copii români. Pentru categoriile 14-17 ani şi 18-25 ani, victimele de sex feminin sunt în număr mult mai mare decât victimele de sex masculin.

Cifra femeilor-victime cu educaţie gimnazială este cu 40% mai mare decât a populaţiei de victime de gen masculin, potrivit datelor ANITP – evaluarea statistică a traficului de persoane în primul semestru al anului 2010.

Recensământul populaţiei din anul 2002 relevă că femeile reprezintă aproape 70% dintre persoanele cu vârsta peste 12 ani care nu au absolvit nici măcar şcoala primară, analfabetismul afectând de peste două ori mai multe femei decât bărbaţi.

Astfel, populaţia de sex masculin participă la educaţie în proporţii mai ridicate decât cea de sex feminin. Nu de puţine ori auzim din partea părinţilor replica ”e băiat, să ştie şi el să scrie şi să citească, că poate învaţă o meserie”.

Discriminarea de gen pe care o fac unii părinţi contravine, şi ea, dreptului la educaţie şi la şanse egale de acces în învăţământ, pe care statul le garantează. În acelaşi registru, este de aşteptat o rată a abandonului mai ridicată în cazul populaţiei şcolare feminine.

Potrivit studiilor, nivelul de educaţie influenţează direct şi egalitatea de şanse a femeilor în ceea ce priveşte accesul pe piaţa muncii.
Astfel, în condiţiile în care, în România, rata de ocupare a femeilor este mult mai mică decât a bărbaţilor şi mult mai scăzută decât în celelalte ţări europene, se constată că doar femeile care au studii superioare au şanse egale cu bărbaţii de a intra pe piaţa muncii. Un alt aspect îngrijorător constă în faptul că femeile reprezintă două treimi din persoanele descurajate să intre pe piaţa muncii.

La nivel internaţional, Campania Globală pentru Educaţie se derulează în peste 180 de ţări şi se bucură de sprijinul unor personalităţi cum ar fi Nelson Mandela, Regina Rania a Iordaniei, Hillary Clinton, Kofi Annan, Paulo Coelho, Angelina Jolie.

În ţara noastră, campania ”Este un drept. Fă-l să fie drept! Educaţie pentru fete şi femei, acum!” se desfăşoară în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională, Centrul Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii ”Romani Criss”, Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională ”Step by Step”, World Vision România, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi, Centrul Educaţia +, Asociaţia Ovidiu Rom şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.