Casa Sotheby’s va pune la licitaţie manuscrisul primului regulament de fotbal

Primele reguli ale jocului de fotbal, existente într-un manuscris din anul 1858, proprietate a clubului englez Sheffield FC, vor fi vândute la licitaţie în luna iulie, la Londra, prin casa de licitaţie Sotheby’s, care speră să obţină 1,2 milioane de lire sterline.

Primele percepte care au constituit, practic, naşterea în formă modernă a celui mai popular sport de pe planetă se află în arhiva istorică a Sheffield FC, clubul de fotbal cel mai vechi din lume, fundat cu un an înainte de scrierea acestor reguli, astăzi o echipă de amatori.

Suma ce va fi obţinută la licitaţie va reprezenta o injecţie economică importantă pentru Sheffield FC, care evoluează în Northern Premier League Division One South, adică divizia a 8-a în sistemul de ligi din Anglia.

Clubul cel mai vechi din istoria fotbalului supravieţuieşte în umbra grupărilor profesioniste din acelaşi oraş, Sheffield United şi Sheffield Wednesday, graţie devotamentului unui pumn de amatori şi moştenirii istorice pe care i-o dă chiar crearea sa. Arhiva sa legată de fotbal suscită un mare interes, motiv pentru care Sotheby’s doreşte să o expună înaintea şedinţei de vânzare la sediile sale din Paris, New York şi Doha.

Lotul cuprinde singura copie păstrată cunoscută a primei versiuni a regulilor, datată 1859, precum şi informaţii de presă de la primele meciuri de fotbal, care s-au disputat de o manieră oficială de către echipe engleze.

Gabriel Heaton, specialist al departamentului carte al Sotheby’s, se aşteaptă la un interes care ‘să reflecte adevărul că fotbalul este realmente un sport global’, calificând culegerea de reguli drept ‘un document istoric important’.

În caietul cu reguli sunt incluse unele prevederi care s-au păstrat şi în fotbalul de astăzi, la 153 de ani distanţă, cum ar fi lovitura liberă indirectă, lovitura de corner şi folosirea stâlpilor pentru formarea porţilor.

Richard Tims, preşedintele Sheffield FC, a declarat că decizia de a vinde a fost ‘deosebit de grea’, dar a fost nevoit să o ia pentru a garanta viitorul financiar al clubului. El consideră că divizia a 8-a engleză nu este un loc demn pentru echipa ‘pe care 1.300 de milioane de iubitori ai fotbalului din întreaga lume o pot considera străbunicul acestui sport’.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.