Ce nu s-a văzut în operaţiunea de lichidare a lui Osama bin Laden

[block]1[/block]

– Ziarul american The New York Times a dezvăluit dedesubturile operaţiunilor care au dus la localizarea şi omorârea liderului reţelei teroriste Al Qaida, Osama bin Laden

Duminică după-amiază, când elicopterele plecate din baza militară Jalalabad din Afganistan au ajuns în Pakistan, preşedintele Barack Obama şi consilierii săi s-au adunat în Situation Room din Casa Albă pentru a urmări operaţiunea, prezentată pas cu pas de Panetta. Autorităţile pakistaneze nu fuseseră informate, aşa că elicopterele trebuiau să intre şi să iasă din Pakistan înainte ca forţele de ordine să se sesizeze, relatează România Liberă.

Central Intelligence Agency (CIA) a publicat pozele şi diagramele care confirmă locaţia fortăreţei din Abbottabad în care se ascundea Bin Laden. Reşedinţa a fost luată în vizor încă din vara trecută când a fost suspectată că ar adăposti unul dintre cei mai căutati terorişti din lume. Aceasta se află la 700 de metri de Academia militară pakistaneză.

Proprietatea, care este incojurată de garduri înalte de 3 – 5 metri făcute din beton şi sârmă ghimpată, a fost construită în 2005 special pentru a-l adăposti pe Bin Laden. În clădire locuiau 22 de oameni care au fost capturaţi sau omorâţi de trupa de asalt a forţelor speciale americane Seal Team 6.

Comandourile l-au găsit pe „ben Laden şi familia sa la etajul al doilea şi al treilea al clădirii”, a declarat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Luni, principalul consilier al preşedintelui Barack Obama pentru combaterea terorismului, John Brennan, a declarat că bin Laden s-a servit de o femeia ca scut uman.

40 de minute mai târziu, totul se terminase – şi dacă obiectivul operaţiunii nu ar fi fost atât de important, probabil că ea ar fi putut fi numită „de rutină”. Militarii americani au găsit trupul lui Osama bin Laden pe podea, îmbrăcat în haine tradiţionale pakistaneze. Conform oficialilor citaţi de New York Times, soldaţii americani erau pregătiţi să îl aresteze în cazul în care nu ar fi opus rezistenţă.

Una dintre soţiile liderului Al Qaida a confirmat identitatea cadavrului. Membrii comandoului au trimis o fotografie a acestuia la centrul de comandă, de unde un software special a trimis înapoi confirmarea: în proporţie de 95%, cadavrul îi aparţine lui Osama bin Laden. Mai târziu, un test ADN avea să aducă şi cea de-a treia confirmare.

Portavionul Carl Vinson, ultima staţie pentru Bin Laden

Finalul operaţiunii a dat însă palpitaţii americanilor: unul dintre elicoptere nu a mai putut decola din cauza unor probleme tehnice, aşa că soldaţii au decis să îl arunce în aer, pentru ca diversele aparate speciale de comunicare să nu ajungă în mâinile pakistanezilor. Aceştia, ajunşi după decolarea americanilor la locul luptei, „nu aveau nici o idee despre ce se întâmplase”, a declarat John Brennan, consilierul lui Barack Obama pe probleme de terorism. La ora 1.10, elicopterele se îndreptau din nou către Afganistan, ducând la bord şi trupul neînsufleţit al liderului Al Qaida. În urma lor a rămas complexul de clădiri cuprins de flăcări, soţia lui Osama bin Laden şi nouă copii cu vârste cuprinse între 2 şi 12 ani.

Administraţia Obama a decis ca rămăşiţele lumeşti ale lui Osama bin Laden să fie tratate conform tradiţiei musulmane, însă locul de veci pe care l-a ales a fost marea, nu pământul; oficialii americani nu au dorit ca mormântul teroristului să devină un loc de pelerinaj pentru adepţii acestuia.

Trupul a fost transportat pe portavionul Carl Vinson, unde a fost spălat şi învelit într-un cearşaf alb. Apoi a fost aşezat într-un sac de care erau legate greutăţi şi, după ce un ofiţer a citit câteva pasaje religioase, traduse în arabă de un vorbitor nativ, sacul a fost lăsat în apă. Numai o mână de oameni au luat parte la ceremonie, aceştia fiind totodată şi singurii martori ai sfârşitului celui mai căutat om din lume.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.