EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(+0.04%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(-0.03%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Ceilalţi lideri ai Al Qaida

Moartea lui Ben Laden a decapitat Al Qaida, care rămâne fără primul loc ierarhic şi forţa carismatică a liderului saudit, fiind lăsată în mâinile locotenenţilor săi.

Faptul că timp de un deceniu Ben Laden a fost cel mai căutat om al planetei a produs o mutaţie în organizaţie spre o structură divizată în celule care acţionau în diferite părţi ale lumii din ce în ce mai atomizate, notează marţi ziarul spaniol El Pais.

Escapadele constante ale lui Ben Laden, precum şi capturarea sau asasinarea unei mare părţi a şefilor săi, mulţi dintre ei în Pakistan, au slăbit reţeaua Al Qaida. Nu pare probabil să existe un succesor strict pentru Osama Ben Laden, deşi există o serie de locotenenţi care controlează, din Al Qaida, structuri teroriste din ce în ce mai locale. Iată primii poziţionaţi:

– Ayman al-Zawahiri este una din figurile cele mai relevante ale organizaţiei şi numărul doi al Al Qaida. Pe lista celor mai căutaţi terorişti de SUA, el figurează pe un analog loc doi şi există încă o recompensă de 25 de milioane de dolari pe capul său.

Egiptean şi chirurg oftalmolog, este considerat omul care a plănuit atentatele împotriva Turnurilor Gemene şi având legătură cu bombele care au ucis peste două sute de persoane la ambasadele americane din Kenya şi Tanzania în 1998.

Al Zawahiri a fost unul din liderii cu cea mai mare vizibilitate în mass media. Din 2003, au fost difuzate 40 de video cu intervenţiile sale în calitate de purtătorul de cuvânt oficial al Al Qaida.

– Abu Yahya al-Libi este actualul lider teologic al organizaţiei. Radicalizarea sa jihadistă a avut loc în Mauritania în anii 90, după care s-a alăturat lui Ben Laden ceva mai târziu. Al Libi a devenit una din feţele care au apărut în ultimii ani cel mai frecvent în imaginile video difuzate de Al Qaida, înlocuindu-l chiar şi pe Al Zawahiri.

– Khalid al-Habib, din 2008 este considerat şeful militar al Al Qaida, însărcinat cu supravegherea operaţiunilor teroriste ale organizaţiei din sud-estul Afganistanului. Omologul său din sud-vestul ţării, Abd al Hadi al Iraqi, a fost capturat anul trecut de CIA şi transferat la Guantanamo.

– Adnan al-Shukrijumah este considerat de FBI responsabil al operaţiunilor din afara Afganistanului desfăşurate de reţeaua teroristă. Saudit din naştere, el a emigrat în SUA cu tatăl său, un cleric musulman care a reuşit să lucreze la o moschee din Brooklyn.

Este primul locotenent al Al Qaida familiarizat cu societatea americană. Este bănuit de implicare în atentatele teroriste din Panama, Norvegia şi Marea Britanie.

– Atiyah Abd al-Rahman este expertul în explozibil al Al Qaida. I s-a alăturat lui Ben Laden în anii 90 şi a s-a ascuns împreună cu el după 11 septembrie, devenind un intermediar al său cu organizaţiile jihadiste din nordul Africii şi Orientul Mijlociu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata