CNA a decis să trimită Antena 3 o scrisoare de atenţionare după ce a analizat o sesizare a Administraţiei Prezidenţiale

Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au decis marţi (3 mai) să trimită o scrisoare de atenţionare postului Antena 3 referitor la emisiunea „Sinteza Zilei” difuzată pe 29 martie, după ce au analizat aspecte dintr-o sesizare a Administraţiei Prezidenţiale.

Membrii Consiliului au luat această decizie pentru că Antena 3 dispunea de un punct de vedere extins prezentat de purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei într-o emisiune anterioară, dar în „Sinteza Zilei” din 29 martie l-au rezumat.

În sesizarea trimisă CNA, Administraţia Prezidenţială solicită CNA să verifice dacă postul Antena 3 a respectat principiile unei informări corecte în emisiunea „Sinteza Zilei” din 29 martie.

„Titlul folosit în timpul emisiunii ‘Dezvăluirea care ne provoacă scârbă – De ce a renunţat Băsescu la 2 miliarde de dolari?’ este tendenţios şi implică acuzaţii nefondate la adresa preşedintelui României”, se afirmă în documentul citat.

Potrivit acestuia, postul de televiziune a difuzat declaraţia preşedintelui României din februarie 2006 cu privire la cazul Teo Peter, mesajul fiind însă „distorsionat cu rea credinţă” de moderator.

„De asemenea, în contextul în care Administraţia Prezidenţială a făcut clarificări pe acest subiect, acestea nu sunt reluate la fiecare abordare a subiectului, cum ar fi emisiunea Sinteza Zilei din respectiva zi. În consecinţă, vă adresez şi rugămintea de a preciza dacă este legal ca într-o emisiune de televiziune să nu se precizeze punctele de vedere ale instituţiilor sub argumentul că ele au fost difuzate în alte emisiuni”, se arată în sesizare.

În altă ordine de idei, membrii CNA au discutat despre o instrucţiune, având în vedere că unele posturi interpretează eronat o anumită prevedere care se referă numai la situaţiile în care acestea realizează un teledon.

„A apărut un fenomen pe care nu ni l-am dorit: odată cu modificarea codului, unele posturi interpretează eronat o anumită prevedere, care se referă numai la situaţiile în care ele realizează un teledon, în cazul celorlalte campanii noncomerciale nu există o obligaţie ca posturile să comunice banii care s-au strâns şi ce s-a făcut cu ei atunci când acţiunea nu este realizată prin teledon de aceste posturi.

Noi ne propunem ca prin această instrucţiune să învingem această reticenţă a posturilor în a nu mai da curs campaniilor noncomerciale, mai ales atunci când e vorba de cauze nobile”, a precizat preşedintele CNA, Răsvan Popescu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.