Compensaţii pentru victimele comunismului de 24.000 de euro pentru fiecare an de detenţie

Victimele regimului totalitar comunist trebuie să beneficieze de 24.000 de euro pentru fiecare an de condamnare politică efectuat, au decis miercuri senatorii, care au adoptat proiectul legislativ iniţiat de mai mulţi parlamentari PNL, care stabileşte regimul juridic al drepturilor băneşti cuvenite victimelor regimului totalitar comunist.

Conform proiectului legislativ adoptat, victimelor regimului totalitar comunist le sunt garantate următoarele categorii de drepturi băneşti: despăgubiri pentru prejudiciile materiale cauzate, compensaţii băneşti pentru prejudiciile morale suferite, indemnizaţii de securitate socială şi alte drepturi.

Iniţiatorii au prevăzut compensaţii băneşti de 300 euro pentru fiecare zi de condamnare şi câte 200 de euro/zi pentru fiecare măsură administrativă cu caracter politic, dar nu mai mult de 400.000 de euro, însă senatorii au amendat textul, mergând pe varianta prevăzută de legislaţia europeană în ceea ce priveşte sumele acordate celor condamnaţi pe nedrept.

Totodată, ei au eliminat din textul legislativ posibilitatea ca de compensaţiile băneşti pentru condamnările suferite să beneficieze şi familiile victimelor regimului comunist.

Proiectul legislativ statuează din primele articole că statul român recunoaşte că „regimul totalitar comunist s-a făcut vinovat de crime imprescriptibile împotriva umanităţii săvârşite împotriva cetăţenilor români” şi „recunoaşte că persoanele care au suferit condamnări cu caracter politic sau măsuri administrative cu caracter politic în perioada 6 martie 1945- 22 decembrie 1989, precum şi familiile lor, sunt victime ale regimului totalitar comunist”.

Potrivit proiectului legislativ, sunt declarate victime ale regimului totalitar comunist şi persoanele care, potrivit Raportului Tismăneanu, „au fost supuse unui regim de exterminare programată, unei represiuni criminale şi unui genocid social”.

Proiectul legislativ a fost adoptat de Senat în calitate de primă cameră parlamentară sesizată, cu 49 de voturi pentru, 30 împotrivă şi 6 abţineri.

Loading...
Citește și
3 Comentarii
 1. Moldovan-Horvath Istvan spune

  V-aş ruga să-mi spună cineva, de unde s-a extras această ştire, întrucât de pe site-ul Senatului rezultă că în aceea zi s-a adoptat un proiect de lege cu un conţinut diferit faţă de Legea nr. 221/2009, referitor la condamnaţii politici.
  Mulţumesc

 2. Moldovan-Horvath Istvan spune

  Ahh, şi să-mi spuneţi şi numărul proiectului de lege să am şi posibilitatea să verific

 3. Alfa spune

  Despagubirile morale, prevazute in forma initiala a legii 221, au fost inlocuite , de Senat, la cererea AFDPRLA, cu compensatii banesti fixe, de 24.000 Euro/an, care se acorda pentru prejudicii morale, cauzate de DETENTIA POLITICA PERSONALA, ceea ce inseamna ca pot primi aceste compensatii numai cei care au facut puscarie, si care mai sunt inca in viata, ca sa poata sa faca cererea in nume propriu.

  Deportatii, urmasii lor, si urmasii detinutilor politici pot primi numai despagubiri materiale pentru bunurile confiscate si indemnizatia de la D-L 118.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.