Cum ajunge un boschetar să vândă poliţe de milioane de lei

0

– Un bărbat fără locuinţă din Bucureşti a deţinut 54 de firme, prin intermediul cărora a primit mandate pentru a vinde mii de poliţe Casco şi RCA emise de o companie mare din România.

Nivelul fraudelor care afectează companiile de asigurări din România a crescut exponenţial în ultimii ani.

„Vânzarea de poliţe fără a mai preda banii companiei emitente, dar şi falsificarea poliţelor au devenit un fenomen în ultimii ani. Vorbim de pagube de zeci de milioane de euro provocate companiilor de asigurări şi, din păcate, legea nu ne ajută aproape deloc”, explică pentru România liberă şeful departamentului antifraudă al unei companii mari.

Una dintre metodele cele mai utilizate în ultimii ani, care a adus milioane de euro unor brokeri de asigurări, este vânzarea de poliţe fără a mai preda banii companiei emitente. Pentru că aceşti brokeri, unii încă activi, s-au gândit la toate, ei acţionează, la rândul lor, prin intermediari. Este şi cazul lui I.G., o persoană fără locuinţă din Bucureşti care, fără să ştie măcar cum arată o asigurare auto, a primit dreptul de vinde mii de poliţe Casco şi RCA prin intermediul a 54 de firme ale cărui acţionar unic a recunoscut că era. Firmele bărbatului conţineau, toate, formula „Gherasig”.

Banii, câteva milioane de lei, nu îi încasa, evident, el, ci administratorul unui cunoscut broker de asigurare care vindea efectiv poliţele, oferind discounturi de până la 40% şi „uitând” să mai predea banii companiei emitente (una dintre cele mai mari din România). Sediul celor 54 de firme era stabilit într-o locuinţă aflată încă în construcţie.

„Reprezentanţii brokerului prezentau firmele respective (n.r.: deţinute de boschetar) la sucursalele societăţilor de asigurare, încheiau contracte de mandat cu acestea, după care ridicau poliţele. În fapt, poliţele erau vândute de agenţii brokerului, iar primele de asigurare nu erau depuse”, explică, într-o înştiinţare trimisă Poliţiei, departamentul antifraudă al companiei de asigurări. Continuarea în România liberă

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.